Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 02.01.2025  do  09.01.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 02.01.2025 Chleb ziarnisty  i chleb mieszany (60g) Zupa pomidorowa  z ryżem Ziemniaki z koperkiem (100g)
  CZWAR- (żyto,pszenica,owies) z masłem (8g) (250g)   (seler,mleko) kotlety z jajek  (80g)  (jaja,pszenica)
  TEK (mleko) ,suchą krakowską (20g)
    szczypiorek (3g), papryka (15g) Koktajl brzoskwiniowy (200ml) Surówka z kiszonej kapusty,marchwi , jabłka
    (maślanka-mleko ) (wyrób własny) z rodzynkami i oliwą (80g) (dwutlenek siarki)
    Pestki dyni do pochrupania (4g) podpłomyki 1 szt  (pszenica)
    kompot z suszonych owoców (200ml)
    Kakao (mleko)  (200ml) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
2 03.01.2025 Zacierka na mleku (200ml) (pszenica, Zupa fasolowa z ziemniakami,majerankiem, Ryż biały (100g)
  PIĄTEK mleko) Chleb ziarnisty  i chleb mieszany natką pietruszki (250g) (seler)  z polewą  serowo – jogurtowo – truskawkową
  (35g) (żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) (mleko) (50g/50g)
    pastą z  makreli w pomidorach (20g) (ryba)
    szczypiorek (3g),ogórek kiszony (15g) Jabłko pieczone  z cynamonem 1/2 szt  marchewka do pochrupania (30g)
    Pestki słonecznika do pochrupania (4g)
  kompot wieloowocowy (200ml)
  Herbata malinowa (200ml) woda niegazowana (jabłko,gruszka,malina)
3 07.01.2025 Chleb razowy  i chleb mieszany (60g) Rosół  z makaronem pszenno-jajecznym Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  WTOREK (żyto,pszenica) z masłem (8g)(mleko) (250g) (seler,pszenica,jaja) potrawka z kurczaka z warzywami  (120g)
    pastą z sera białego i wiśni  (25g)   (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler,
    (mleko) podpłomyki 1 szt  (pszenica) pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica)
    orzechy włoskie  do chrupania (5g) banan 1/2 szt
     (orzechy) Surówka z buraka i jabłka z oliwą i ziarnem
    słonecznika (80g)
    Kakao (mleko)  (200ml) woda niegazowana kompot ze śliwek  i jabłek (200ml)
4 08.01.2025 Kasza manna na mleku (200ml) (pszenica, Zupa warzywna z ziemniakami,groszkiem, Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym
  ŚRODA mleko) Chleb ziarnisty  i chleb mieszany  fasolką szparagową i kalafiorem (250g)  (makaronem z pełnego ziarna) (200g), posypane
    (35g)(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) (seler, mleko) serem typu parmezan  (pszenica,mleko )
    (mleko) pastą z soczewicy z warzywami  
    (25g)( seler,pietruszka marchew,por) Kisiel z wiśni i malin (200ml)
    szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) (wyrób własny) gruszka 1/2szt
    chrupki kukurydziane (10g) napój  miodowo-cytrynowy (200ml)
    Herbata miętowa z cytryną (200ml)
  woda niegazowana
5 09.01.2025 Chleb kukurydziany i chleb żytni (60g) Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem Makaron z pełnego ziarna (pszenica)
  CZWAR-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler, jaja,mleko) z borówkami i białym serem ( mleko) (200g)
  TEK sałata,wędlina drobiowa (20g)  i polewą waniliową ( mleko) (50g)
   szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) Ciasteczka owsiane 1 szt  (owies, mleko,
  Pestki słonecznika do pochrupania (4g) jaja) marchewka do chrupania (30g)
  mandarynka 1 szt
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z gruszki i śliwki z cynamonem (200ml)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :  st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 10.01.2025  do  16.01.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 10.01.2025 Płatki gryczane na mleku (200ml) (mleko) Zupa koperkowa z ziemniakami  (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK Chleb ziarnisty  i chleb mieszany (35g) (seler,mleko) Paluszki rybne (z miruny)  (80g) (ryba,jaja,
    (żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) pszenica) (wyrób własny)
    (mleko) pastą serowo-jajeczną  (25g) Deserek z nasian chia  z musem  
     (mleko,jaja) szczypiorek (3g) pomidor brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy,
    (15g) posypane ziarnem słonecznika (wyrób własny) i papryki z oliwą (80g)
   
    Herbata z suszonych owoców (200ml) woda niegazowana Kompot z czarnej porzeczki i jabłka (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
7 13.01.2025 Chleb razowy i chleb mieszany (60g) Krem z dyni z  prażonymi pestkami Ziemniaki  puree (100g) (mleko)
  PONIE- (pszenica,żyto) z masłem (8g) (mleko)  dyni i grzankami  (250g) (seler,mleko, kotlet mielony wieprzowo-drobiowy (80g)
  DZIAŁEK  roszponka (3g), krakowska pieczona pszenica) (mięso łopatka i indyk)    (jaja,pszenica)
   (20g), ser żółty (20g),(mleko)
    szczypiorek (3g),kolorowa papryka(15g) mandarynka  1 szt Buraczki zasmażane (80g) (pszenica,mleko)
    ogórek kiszony(15g)
  Kakao (mleko)  (200ml) kompot wieloowocowy (200ml)
  (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana (jabłko,gruszka,malina)
8 14.01.2025 Płatki jęczmienne na mleku (200ml) Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami Kopytka  (150g)  (pszenica,jaja)
  WTOREK (jęczmień,mleko) (250g) (seler) z sosem myśliwskim (130g)  (mięso wieprzowo –
    Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) drobiowe,pieczarki,ogórek kiszony,papryka
    (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) Budyń waniliowy z musem czerwona)  (mleko,pszenica)
    (mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) malinowym  (150g)  ( mleko )
     szczypiorek (3g) ,pomidor (15g) (wyrób własny) gruszka 1/2 szt
    posypane sezamem (sezam)
    Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana kompot z gruszki i śliwki  (200ml)
9 15.01.2025 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Krupnik  kaszą jęczmienną i ziemniakami Makaron z pełnego ziarna ( pszenica)
  ŚRODA  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (250g)  (seler, mleko,jęczmień) z białym serem (mleko)
    pastą z tuńczyka i sera białego (25g) (100g/80g) i polewą waniliową ( mleko) (50g)
    (ryba,mleko) szczypiorek (3g) ogórek Owocowy talerz :
    kiszony (15g) jabłko (30g), kiwi (20g),gruszka (30g) marchewka  do pochrupania (30g)
    Pestki słonecznika do pochrupania (4g) banan (30g)
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) sok jednodniowy –   PASTELOWY (150ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (jabłko,marchew,cytryna)
10 16.01.2025 Płatki owsiane na mleku (200ml) (mleko) Zupa grochowa z ziemniakami i Kasza bulgur (100g) (pszenica)
  CZWAR- Chleb razowy i chleb mieszany (35g) majerankiem (250g) (seler) kolorowy kociołek  (130g)
  TEK (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) (mięso z fileta kurczaka,papryka,zielony groszek,
  pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) Ciasto marchewkowe  (wypiek własny) kalafior,czerwona fasolka w sosie pomidorowym)
   szczypiorek (3g) (mleko) (jaja, pszenica) (pszenica)
  orzechy włoskie  do chrupania (5g) Kakao (mleko)  (200ml)  
   (orzechy)  
  Herbata z suszonych owoców (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200g)
  (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :  st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Wyłącz