Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 28.03.2025 do 03.04.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 28.03.2025 | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | (250g) (seler,jaja, mleko), | Ryba po grecku (80g/80g) | |
pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów | (ryba,jaja.pszenica,seler) | |||
(25g) papryka żółta (15g),roszponka | Budyń waniliowy z musem truskawkowym | |||
(150g) ( mleko ) (wyrób własny) | gruszka 1/2szt | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | ||
2 | 31.03.2025 | Płatki jęczmienne na mleku z dodatkiem | Zupa pomidorowa z makaronem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PONIE- | nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) | (seler, mleko,pszenica) | Udko z kurczaka pieczone w ziołach 1 szt | |
DZIAŁEK | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | |||
pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | Zielony koktajl na maślance (150g) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) | (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) | (80g) | ||
szczypiorek (3g) | orzechy włoskie do pochrupania (4g) | |||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Herbata malinowo – miętowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
3 | 01.04.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami | Pierogi leniwe z serem i polewą waniliową |
WTOREK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler,mleko), | (180g/ 50g) | |
roszponka,ser żółty (15g) (mleko), | ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko) | |||
krakowska pieczona (20g), | Owocowy mix (100g) | |||
szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) | (gruszka, kiwi,banan,pomarańcza) | surówka z marchewki i jabłka (80g) | ||
rzodkiewka | Ciasteczka owsiane 2 szt | |||
(owies,jaja) | kompot z jabłka i śliwki ( 200ml) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | ||||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
4 | 02.04.2025 | Płatki gryczane na mleku z dodatkiem | Kapuśniak z kiszonej kapusty z | Kasza pęczak (100g) (jęczmień) |
ŚRODA | siemienia lnianiego (200ml) (mleko) | ziemniakami i majerankiem (250g) | gulasz drobiowo-wieprzowy w sosie | |
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | (seler) | śmietanowym (50g/50g) (pszenica, mleko) | ||
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | ||||
rukolą, jajkiem (20g)(jaja),szczypiorek(3g), | sok jednodniowy – Różowa Pantera (150ml) | Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku | ||
pieczony burak (10g) | (jabłko,gruszka, kapusta czerwona) | marchwi,ogórka kiszonego z oliwą i psetkami | ||
orzechy włoskie (4g) (orzechy) | chrupki kukurydziane (10g) | dyni (80g) | ||
Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
5 | 03.04.2025 | Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Makaron z pełnego ziarna (pszenica) |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | ze szpinakiem i białym serem ( mleko) | |
TEK | pastą mięsną z warzywami (25g) (wyrób | (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g) | ||
własny) (karczek, seler,marchew,pietruszka, | Ciasto marchewkowe (wypiek własny) | |||
por) szczypiorek (3g) ogórek kiszony (15g) | (jaja, pszenica,orzechy włoskie) | banan 1/2 szt | ||
napój miodowo-cytrynowy (200ml) | ||||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | kompot z jabłka i śliwki (200ml) | |||
Kakao (200ml) (mleko) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 04.04.2025r do 10.04.2025r | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 04.04.2025 | Kasza kukurydziana na mleku(200ml)(mleko) | Zupa brokułowa z zacierkami (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | Chleb żytni i chleb mieszany (35g) | (seler, mleko,pszenica) | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
(pszenica,żyto) z masłem (5g) (mleko) | pszenica,jaja) | |||
i pomidorem (15g),posypane sezamem (sezam) | gruszka 1/2szt | |||
Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | Koktajl truskawkowy (200ml) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
(jaja,mleko) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | ||||
7 | 07.04.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Kasza gryczana (100g) |
PONIE- | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (250g) (seler) | z mięsem z indyka i warzywami ( paparyka , | |
DZIAŁEK | (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) | cebula,pieczarka,kukurydza,) (50/80g) | ||
szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) | Budyń waniliowy z musem | |||
marchewka do pochrupania (20g) | malinowym i migdałami (150g)( mleko, | Surówka colesław (biała kapusta,marchew, | ||
migdały ) (wyrób własny) | cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko ) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
8 | 08.04.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) | Makaron z pełnego ziarna (100g) (pszenica) |
WTOREK | nasion chia (200ml) (mleko,owies) | (seler, mleko) | pulpeciki drobiowe (mięso z kurczaka) (60g) | |
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | z sosem pomidorowym (50g) (pszenica,mleko) | |||
(pszenica,owies,żyto)z masłem(5g)(mleko) | Kisiel z mango i gruszki (150ml) | |||
twarożek z rzodkiewką (25g) (mleko) | (wyrób własny) | surówka z ogórka kiszonego i marchwi z oliwą | ||
i szczypiorkiem (3g) | chrupki kukurydziane (10g) | (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | ||||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
9 | 09.04.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Żurek z grzankami i jajkiem (250g) | Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler, mleko,pszenica,jaja) | wędliną (230g) (pszenica ) | |
sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) | ||||
(mleko), szczypiorek (3g),ogórek kiszony | ||||
(15g), kolorowa papryka (15g) | sok jednodniowy – PYŁEK (150ml) | jabłko 1/2 szt | ||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (jabłko,pomarańcza,cytryna,kurkuma) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | chrupki kukurydziane (10g) | kompot z suszonych owoców (200ml) | ||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
10 | 10.04.2025 | Kasza manna na mleku z dodatkiem | Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
CZWAR- | siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) | (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, | nuggetsy z fileta z kurczaka (80g) | |
TEK | Chleb razowy i chleb mieszany(35g) | mleko,seler ) | (wyrób własny) (jaja,) | |
(żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | ||||
pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) | Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt | Surówka colesław (biała kapusta,marchew, | ||
szczypiorek (3g) (mleko) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko ) | ||
marchewka do pochrupania (20g) | mleko,jaja ) | |||
lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | ||||
Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS WEGETARIAŃSKI | ||||
od 28.03.2025 do 03.04.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 28.03.2025 | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | (250g) (seler,jaja, mleko), | Ryba po grecku (80g/80g) | |
pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów | (ryba,jaja.pszenica,seler) | |||
(25g) papryka żółta (15g),roszponka | Budyń waniliowy z musem truskawkowym | |||
(150g) ( mleko ) (wyrób własny) | gruszka 1/2szt | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | ||
2 | 31.03.2025 | Płatki jęczmienne na mleku z dodatkiem | Zupa pomidorowa z makaronem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PONIE- | nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) | (seler, mleko,pszenica) | kotlet sojowy z warzywami (80g) | |
DZIAŁEK | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | (jaja,soja,pszenica,seler,marchewka,por, | ||
pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | Zielony koktajl na maślance (150g) | pietruszka) | ||
serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) | (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
szczypiorek (3g) | orzechy włoskie do pochrupania (4g) | (80g) | ||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Herbata malinowo – miętowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
3 | 01.04.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami | Pierogi leniwe z serem i polewą waniliową |
WTOREK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler,mleko), | (180g/ 50g) | |
roszponka,ser żółty (20g) (mleko), | ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko) | |||
szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) | Owocowy mix (100g) | |||
rzodkiewka | (gruszka, kiwi,banan,pomarańcza) | surówka z marchewki i jabłka (80g) | ||
Ciasteczka owsiane 2 szt | ||||
(owies,jaja) | kompot z jabłka i śliwki ( 200ml) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | ||||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
4 | 02.04.2025 | Płatki gryczane na mleku z dodatkiem | Kapuśniak z kiszonej kapusty z | Kasza pęczak (100g) (jęczmień) |
ŚRODA | siemienia lnianiego (200ml) (mleko) | ziemniakami i majerankiem (250g) | gulasz z tofu z marchewką,cukinią,fasolką | |
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | (seler) | czerwoną (100g) ( pszenica) | ||
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | ||||
rukolą, jajkiem (20g)(jaja),szczypiorek(3g), | sok jednodniowy – Różowa Pantera (150ml) | Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku | ||
pieczony burak (10g) | (jabłko,gruszka, kapusta czerwona) | marchwi,ogórka kiszonego z oliwą i psetkami | ||
orzechy włoskie (4g) (orzechy) | chrupki kukurydziane (10g) | dyni (80g) | ||
Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
5 | 03.04.2025 | Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Makaron z pełnego ziarna (pszenica) |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | ze szpinakiem i białym serem ( mleko) | |
TEK | pasztet sojowy z pieczarkami (20g) (soja) | (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g) | ||
szczypiorek (3g) ogórek kiszony (15g) | Ciasto marchewkowe (wypiek własny) | |||
(jaja, pszenica,orzechy włoskie) | banan 1/2 szt | |||
napój miodowo-cytrynowy (200ml) | ||||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | kompot z jabłka i śliwki (200ml) | |||
Kakao (200ml) (mleko) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS WEGETARIAŃSKI | ||||
od 04.04.2025r do 10.04.2025r | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 04.04.2025 | Kasza kukurydziana na mleku(200ml)(mleko) | Zupa brokułowa z zacierkami (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | Chleb żytni i chleb mieszany (35g) | (seler, mleko,pszenica) | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
(pszenica,żyto) z masłem (5g) (mleko) | pszenica,jaja) | |||
i pomidorem (15g),posypane sezamem (sezam) | gruszka 1/2szt | |||
Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | Koktajl truskawkowy (200ml) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
(jaja,mleko) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | ||||
7 | 07.04.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Kasza gryczana (100g) |
PONIE- | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (250g) (seler) | z tofu z warzywami ( paparyka ,brokuł | |
DZIAŁEK | (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) | cebula,pieczarka,kukurydza,) (50/80g) | ||
szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) | Budyń waniliowy z musem | |||
marchewka do pochrupania (20g) | malinowym i migdałami (150g)( mleko, | Surówka colesław (biała kapusta,marchew, | ||
migdały ) (wyrób własny) | cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko ) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
8 | 08.04.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) | Makaron z pełnego ziarna (100g) (pszenica) |
WTOREK | nasion chia (200ml) (mleko,owies) | (seler, mleko) | kotlety sojowe (60g) (soja) | |
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | z sosem pomidorowym (50g) (pszenica,mleko) | |||
(pszenica,owies,żyto)z masłem(5g)(mleko) | Kisiel z mango i gruszki (150ml) | |||
twarożek z rzodkiewką (25g) (mleko) | (wyrób własny) | surówka z ogórka kiszonego i marchwi z oliwą | ||
i szczypiorkiem (3g) | chrupki kukurydziane (10g) | (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | ||||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
9 | 09.04.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Żurek z grzankami i jajkiem (250g) | Łazanki z kiszonej kapusty i pieczarek |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler, mleko,pszenica,jaja) | (230g) (pszenica ) | |
sałata,jajko (20g) (jaja),ser żółty(15g) | ||||
(mleko), szczypiorek (3g),ogórek kiszony | ||||
(15g), kolorowa papryka (15g) | sok jednodniowy – PYŁEK (150ml) | jabłko 1/2 szt | ||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (jabłko,pomarańcza,cytryna,kurkuma) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | chrupki kukurydziane (10g) | kompot z suszonych owoców (200ml) | ||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
10 | 10.04.2025 | Kasza manna na mleku z dodatkiem | Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
CZWAR- | siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) | (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, | kotlet z tofu,brokuła i płatków owsianych (80g) | |
TEK | Chleb razowy i chleb mieszany(35g) | mleko,seler ) | (jaja,owies) | |
(żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | ||||
pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) | Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt | Surówka colesław (biała kapusta,marchew, | ||
szczypiorek (3g) (mleko) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko ) | ||
marchewka do pochrupania (20g) | mleko,jaja ) | |||
lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | ||||
Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |