Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
| JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
| od 25.11.2025 do 01.12.2025 | ||||
| DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
| 1 | 25.11.2025 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Krem z dyni z prażonymi pestkami | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
| WTOREK | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | dyni (250g) (seler,mleko) | kotlety z jajek (80g) (jaja,pszenica) | |
| pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | ||||
| rukolą ,serem żółtym (20g) (mleko) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | |||
| szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) | gruszka 1/2szt | i pestkami słonecznika (80g) | ||
| marchewka do pochrupania (20g) | ||||
| Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot ze śliwek i gruszek (200ml) | ||
| 2 | 26.11.2025 | Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
| ŚRODA | (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | (seler, mleko), | Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym | |
| serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) | (60g/50g) (mleko,pszenica) | |||
| szczypiorek (3g) | Ciasteczka owsiane 2 szt | |||
| (owies,jaja) | surówka z ogórka kiszonego,kukurydzy , | |||
| Pestki dyni do pochrupania (4g) | sok jednodniowy – RAJSKI 150ml) | marchewki, koperku z oliwą (80g) | ||
| (jabłko,biała kapusta,cytryna) | ||||
| Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | |||
| (jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
| 3 | 27.11.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
| CZWAR- | siemienia lnianiego (200ml) (mleko,owies) | (seler,mleko) | z białym serem (mleko) | |
| TEK | Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (100g/80g) i polewą malinową ( mleko) (50g) | ||
| (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | Ciasto marchewkowe (wypiek własny) | |||
| roszponka (3g) wędlina drobiowa (20g) , | (jaja, pszenica) | jabłko 1/2 szt | ||
| szczypiorek (3g),papryka (15g) jajko 1/2szt | Maślanka waniliowa (mleko) (200ml) | |||
| Herbata malinowo – miętowa (200ml) | ||||
| (dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
| 4 | 28.11.2025 | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | Zupa kalafiorowo-brokułowa z kaszą jaglaną | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
| PIĄTEK | pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | (250g) (seler,mleko) | Ryba po grecku (80g/80g) | |
| pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów | (ryba,jaja.pszenica,seler) | |||
| (25g) papryka żółta (15g),roszponka | Koktajl jagodowy (200ml) | |||
| (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | ||||
| Podpłomyki 1 szt (pszenica) | ||||
| Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
| (jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z gruszki i malin (200ml) | ||
| 5 | 01.12.2025 | Płatki gryczane na mleku z dodatkiem | Zupa grochowa z ziemniakami i majerankiem | Makaron z pełnego ziarna (100g) (pszenica) |
| PONIE- | siemienia lnianiego (200ml) (mleko) | (250g) (seler) | pulpeciki drobiowe (mięso z kurczaka) (60g) | |
| DZIAŁEK | Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | w sosie pomidorowym (50g) (pszenica,mleko) | ||
| (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | ||||
| rukolą, jajkiem (20g)(jaja),szczypiorek(3g), | Deserek z nasian chia z musem | Bukiet warzyw gotowanych na parze ( kalafior, | ||
| pomidor (10g) | brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | brokuł i marchew) (80g) | ||
| orzechy włoskie (4g) (orzechy) | (wyrób własny) | |||
| kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
| Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | ||
| Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
| tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
| Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
| W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
| jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
| Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
| Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
| W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
| i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
| Sporządził : st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
| JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
| od 02.12.2025r do 08.12.2025r | ||||
| DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
| 6 | 02.12.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i |
| WTOREK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | wędliną (200g) ( mięso -szynka wieprzowa, | |
| (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) | kiełbasa śląska drobiowa) ( pszenica,jaja ) | |||
| szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) | Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt | |||
| Pestki dyni do pochrupania (4g) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | marchewka do pochrupania (20g) | ||
| mleko,jaja ) | ||||
| Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | |||
| (jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
| 7 | 03.12.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa brokułowa z kaszą jaglaną (250g) | Ryż na sypko (100g) |
| ŚRODA | nasion chia (200ml) (mleko,owies) | (seler, mleko) | Kotlet mielony z fileta kurczaka (60g) | |
| Chleb żytni i bułka weka (35g) | (jaja,pszenica) | |||
| (pszenica,owies,żyto)z masłem(5g)(mleko) | ||||
| twarożek z ogórkiem zielonym (25g)(mleko) | sok jednodniowy – Mikołajkowy (150ml) | Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi z | ||
| i szczypiorkiem (3g) | (jabłko,marchew,pomarańcza,wiśnia) | jogurtem (80g) (mleko) | ||
| Herbata z suszonych owoców (200ml) | chrupki kukurydziane (10g) | |||
| (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | kompot z gruszki i śliwki (200ml) | ||
| 8 | 04.12.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
| CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko, pszenica) | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
| TEK | sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) | pszenica,jaja) | ||
| (mleko), szczypiorek (3g),ogórek zielony | Koktajl malinowy z dodatkiem nasion lnu | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
| (15g), kolorowa papryka (15g) | (200ml) (maślanka-mleko ) | (80g) | ||
| Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (wyrób własny) | |||
| Kakao (mleko) (200ml) | ||||
| (dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | kompot z jabłek i wiśni (200ml) | ||
| 9 | 05.12.2025 | Kasza manna na mleku z dodatkiem | Zupa krem z kalafiora z grzankami (250g) | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
| PIĄTEK | siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) | (pszenica,seler, mleko) | z białym serem (mleko) | |
| Chleb żytni i chleb mieszany (35g) | (100g/80g) i polewą truskawkową ( mleko) (50g) | |||
| (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) | ||||
| pastą jajeczną (25g) (jaja,mleko) | Muffinki czekoladowe 1 szt (pszenica, | chrupki jabłkowe 1 op | ||
| szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g) | jaja,mleko) – wyrób własny | |||
| Pestki słonecznika do pochrupania | ||||
| kompot z gruszki i malin (200ml) | ||||
| Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | |||
| 10 | 08.12.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Rosół z makaronem pszenno-jajecznym | Ryż na sypko (100g) |
| PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler,pszenica,jaja) | potrawka z kurczaka z warzywami (120g) | |
| DZIAŁEK | pastą z sera białego i brzoskwini (25g) | (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler, | ||
| posypane płatkami migdałów (migdały) | pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica) | |||
| gruszka 1/2 szt | ||||
| marchewka do pochrupania (20g) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | ogórek kiszony 1/2 szt | ||
| mleko,jaja ) | ||||
| Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
| (jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
| Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
| tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
| Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
| W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
| jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
| Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
| Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
| W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
| i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
| Sporządził : st. Intendent – Bożena Gorący | ||||



