Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 13.11.2024 do 19.11.2024 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 13.11.2024 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) | Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i |
ŚRODA | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (seler,mleko) | wędliną (200g) ( mięso -filet z indyka, kiełbasa | |
(mleko) sałata, wędlina drobiowa (20g) | śląska wieprzowa) ( pszenica,jaja ) | |||
jajko 1/2 szt (3g) pomidor (15g) | ||||
szczypior (3g) ogórek zielony (15g) | Tosty z serem żółtym , pomidorem | jabłko 1/2 szt | ||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | i bazylią (60g) (pszenica,mleko) | |||
sok jednodniowy – Różowa Pantera (150ml) | ||||
Kakao (200ml) (mleko) | (jabłko,gruszka,czerwona kapusta) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
2 | 14.11.2024 | Płatki ryżowe na mleku (200ml)(mleko) | Krupnik zabielany z kaszą pęczak | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
CZWAR- | Chleb żytni i chleb mieszany (35g) | i natką pietruszki (250g) | kotlet schabowy (80g) (pszenica,jaja) | |
TEK | (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) | (seler,mleko,jęczmień) | ||
pastą warzywną z fasolą czerwoną i | Mizeria z ogórka zielonego,szczypiorku i koperku | |||
suszonymi pomidorami (25g) | Koktajl truskawkowy (200ml) | z jogurtem naturalnym (80g) (mleko) | ||
szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym (15g) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | |||
podpłomyki 1 szt (pszenica) | ||||
Herbata miętowa z cytryną i miodem(200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
3 | 15.11.2024 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
jajkiem (20g),) (jaja) szczypiorek (3g) , | mleko,seler ) | pszenica,jaja) | ||
pomidor (15g) posypane sezamem (sezam) | ||||
gruszka 1/2 szt | Deserek czekoladowy z kaszy mannej | surówka z marchewki i jabłka (80g) | ||
z musem brzoskwiniowym (150g) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200ml) | ( mleko,pszenica ) | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | ||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
4 | 18.11.2024 | Płatki gryczane na mleku (200ml) (mleko) | Zupa warzywna z kaszą jaglaną,groszkiem, | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
PONIE- | chleb orkiszowy i mieszany (35g)(pszenica, | fasolką szparagową i kalafiorem (250g) | nuggetsy z fileta z kurczaka (80g) | |
DZIAŁEK | żyto) z masłem (5g) (mleko) | (seler, mleko) | (wyrób własny) (jaja,) | |
pastą z sera białego i prażonego | ||||
słonecznika (25g) (mleko), pomidor(15g) | Chałka z masłem i dżemem truskawkowym | Surówka colesław (biała kapusta,marchew, | ||
( mleko,pszenica ) | cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko ) | |||
jabłko 1/2 szt | mleko do picia (200ml) (mleko) | |||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | |||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | |||
5 | 19.11.2024 | Chleb ziarnisty i chleb mieszany (60g) | Zupa brukselkowa z ziemniakami (250g) | Makaron świderki pełnoziarnisty (100g) |
WTOREK | (żyto,pszenica,owies) z masłem (8g) | (seler,mleko) ) | (żyto,pszenica) | |
(mleko) sałatą,serem żółtym (20g) (mleko) | leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i | |||
szczypiorek (3g), rzodkiewka (15g) | pomidorem (150g) | |||
Marchewka do pochrupania (30g) | ||||
orzechy włoskie do pochrupania (4g) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | jabłko 1/2 szt | ||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | jaja,mleko) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z gruszki i wiśni (200ml) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz Katarzyna Banda | ||||
st. intendent Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 20.11.2024 do 26.11.2024 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 20.11.2024 | Płatki owsiane na mleku (200ml) (owies, | Barszcz czerwony z ziemniakami,kapustą | Kasza gryczana (100g) , |
ŚRODA | mleko) | białą i fasolą (250g) (seler,mleko) | gulasz z mięsa indyka z warzywami | |
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | (fasolka szparagowa,papryka,kukurydza,cukinia, | |||
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | „Lody” serowe (80g) (mleko) | pomidory) (200g) (pszenica) | ||
(mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) | z musem truskawkowym i wafelkiem | surówka z ogórka kiszonego,marchewki i koperku | ||
pomidor (15g) szczypiorek (3g) | (pszenica) (wyrób własny) | z oliwą (80g) | ||
Pestki dyni do pochrupania (3g) | sok jednodniowy – ROKITEK (150ml) | |||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,pomarańcza,rokitnik,kurkuma) | ||
7 | 21.11.2024 | Bułeczka z ziarnami (80g) (pszenica,żyto, | Zupa pomidorowa z komosą ryżową | Pierogi leniwe z polewą waniliową (200g/ 50g) |
CZWAR- | owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler,mleko) | ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko) | |
TEK | paróweczka z szynki z ketchupem (2 szt) | |||
słupki ogórka zielonego i papryki (20g) | Ciasto szpinakowe (wypiek własny) | surówka z marchewki i jabłka (80g) | ||
(jaja, pszenica) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłek i wiśni (200ml) | ||
8 | 22.11.2024 | Płatki gryczane na mleku (200ml) | Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
PIĄTEK | (mleko) | (seler,mleko) | Ryba po grecku (80g/80g) | |
Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (filet z miruny, warzywa: seler,marchew,por, | |||
(żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | pietruszka,pomidory) | |||
pastą serowo-jajeczną (20g) (mleko,jaja) | Paluch z makiem (40g) | (ryba,jaja.pszenica,seler) | ||
rukolą i pieczonym burakiem (10g) | (jaja, pszenica,mleko) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | ||||
Herbata miętowo- owocowa (200ml) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(mięta,żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka,wiśnia) | ||
9 | 25.11.2024 | Chleb żytni i chleb orkiszowy (60g) | Krem z dyni z prażonymi pestkami dyni | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | i grzankami (250g) (seler,pszenica) | Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo – | |
DZIAŁEK | sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) | pomidorowym (pszenica,mleko) (80g/50g) | ||
(mleko), szczypiorek (3g),ogórek zielony | banan 1 szt | (ryż,kapusta biała,mięso wieprzowe-łopatka) | ||
(15g), kolorowa papryka (15g) | Ciasteczka owsiane 2 szt (owies,jaja, mleko) | |||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
10 | 26.11.2024 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml) | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Kasza jęczmienna -pęczak (100g) (jęczmień) |
WTOREK | (mleko) | (250g) (seler) | Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym | |
Chleb orkiszowy i chleb mieszany (35g) | (60g/50g) (mleko,pszenica) | |||
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) | Budyń waniliowy z musem | |||
pastą mięsną z warzywami (25g) (wyrób | truskawkowym (150g) ( mleko ) | Bukiet warzyw gotowanych na parze ( kalafior, | ||
własny) (karczek, seler,marchew,pietruszka, | (wyrób własny) | brokuł i marchew) (80g) | ||
por) szczypiorek (3g) ogórek kiszony (15g) | ||||
lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | ||||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||