Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 13.11.2024 do 19.11.2024
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 13.11.2024 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250g) Łazanki z kiszonej kapusty z  mięsem  i
  ŚRODA (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g)  (seler,mleko) wędliną  (200g) ( mięso -filet z indyka, kiełbasa
    (mleko) sałata, wędlina drobiowa  (20g) śląska wieprzowa)  ( pszenica,jaja )
  jajko 1/2 szt (3g) pomidor (15g)
   szczypior (3g) ogórek zielony (15g) Tosty z serem żółtym , pomidorem jabłko 1/2 szt
  Pestki  dyni do pochrupania (4g)  i bazylią (60g)  (pszenica,mleko)
    sok jednodniowy – Różowa Pantera (150ml)
    Kakao (200ml) (mleko) (jabłko,gruszka,czerwona kapusta)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
2 14.11.2024 Płatki ryżowe na mleku (200ml)(mleko) Krupnik zabielany z  kaszą pęczak Ziemniaki z koperkiem (100g)
  CZWAR- Chleb żytni  i chleb mieszany (35g)  i natką pietruszki (250g) kotlet schabowy  (80g) (pszenica,jaja)
  TEK  (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko)  (seler,mleko,jęczmień)
    pastą warzywną z fasolą czerwoną i Mizeria z ogórka zielonego,szczypiorku i koperku
  suszonymi pomidorami (25g) Koktajl truskawkowy (200ml) z jogurtem naturalnym  (80g) (mleko)
  szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym (15g) (maślanka-mleko ) (wyrób własny)
  podpłomyki 1 szt  (pszenica)
    Herbata miętowa z cytryną i miodem(200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i czarnej porzeczki  (200ml)
3 15.11.2024 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, Filet z miruny pieczony w piecu (80g)  (ryba,
    jajkiem (20g),) (jaja) szczypiorek (3g) , mleko,seler ) pszenica,jaja)
  pomidor (15g) posypane sezamem (sezam)
  gruszka 1/2 szt Deserek czekoladowy z kaszy mannej surówka z marchewki i  jabłka (80g)
  z musem brzoskwiniowym (150g)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200ml)  ( mleko,pszenica  ) kompot ze śliwek  i jabłek (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana
4 18.11.2024 Płatki gryczane na mleku (200ml) (mleko) Zupa warzywna z kaszą jaglaną,groszkiem, Ziemniaki z koperkiem (100g)
  PONIE- chleb orkiszowy i mieszany (35g)(pszenica,  fasolką szparagową i kalafiorem (250g) nuggetsy z fileta z kurczaka (80g)
  DZIAŁEK żyto) z masłem (5g) (mleko) (seler, mleko) (wyrób własny) (jaja,)
    pastą z sera białego i prażonego
  słonecznika (25g) (mleko), pomidor(15g) Chałka z masłem i dżemem truskawkowym Surówka  colesław (biała kapusta,marchew,
   ( mleko,pszenica  ) cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko )
  jabłko 1/2 szt  mleko do picia (200ml) (mleko)
  Herbata z suszonych owoców (200ml) lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
  (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana
5 19.11.2024 Chleb ziarnisty  i chleb mieszany (60g) Zupa  brukselkowa z ziemniakami (250g) Makaron świderki pełnoziarnisty (100g)
  WTOREK (żyto,pszenica,owies) z masłem (8g)  (seler,mleko) )  (żyto,pszenica)
    (mleko) sałatą,serem żółtym (20g) (mleko) leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i
    szczypiorek (3g), rzodkiewka (15g) pomidorem  (150g)
    Marchewka do pochrupania (30g)
  orzechy włoskie do pochrupania (4g) Biszkopty bez cukru  (2 szt)  (pszenica, jabłko 1/2 szt
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) jaja,mleko)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z gruszki i wiśni  (200ml)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz Katarzyna Banda
                    st. intendent  Bożena Gorący
JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 20.11.2024  do  26.11.2024
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 20.11.2024 Płatki owsiane na mleku (200ml) (owies, Barszcz czerwony z ziemniakami,kapustą Kasza gryczana (100g) ,
  ŚRODA mleko) białą i fasolą (250g) (seler,mleko) gulasz z mięsa indyka z warzywami
    Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) (fasolka szparagowa,papryka,kukurydza,cukinia,
  (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) „Lody” serowe (80g) (mleko) pomidory)  (200g) (pszenica)
  (mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) z musem truskawkowym i wafelkiem surówka z ogórka kiszonego,marchewki i koperku
  pomidor (15g) szczypiorek (3g) (pszenica) (wyrób własny)  z oliwą  (80g)
  Pestki dyni do pochrupania (3g) sok jednodniowy – ROKITEK (150ml)
    Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana (jabłko,pomarańcza,rokitnik,kurkuma)
7 21.11.2024 Bułeczka z ziarnami  (80g) (pszenica,żyto, Zupa pomidorowa  z komosą ryżową  Pierogi leniwe z polewą waniliową (200g/ 50g)
  CZWAR- owies) z masłem (8g) (mleko) (250g)   (seler,mleko) ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko)
  TEK paróweczka z szynki  z ketchupem (2 szt)  
    słupki ogórka zielonego i papryki  (20g) Ciasto szpinakowe  (wypiek własny) surówka z marchewki i jabłka (80g)
  (jaja, pszenica)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z jabłek i wiśni (200ml)
8 22.11.2024 Płatki gryczane na mleku (200ml) Zupa ogórkowa  z kaszą jaglaną (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
  PIĄTEK (mleko)  (seler,mleko) Ryba po grecku  (80g/80g)
    Chleb razowy  i chleb mieszany (35g) (filet z miruny, warzywa: seler,marchew,por,
   (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) pietruszka,pomidory)
  pastą serowo-jajeczną  (20g) (mleko,jaja) Paluch z makiem (40g) (ryba,jaja.pszenica,seler)
  rukolą i  pieczonym burakiem (10g) (jaja, pszenica,mleko)
  Kakao (mleko)  (200ml)
  Herbata miętowo- owocowa  (200ml) kompot wieloowocowy (200ml)
    (mięta,żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana (jabłko,gruszka,wiśnia)
9 25.11.2024 Chleb żytni  i chleb orkiszowy (60g) Krem z dyni z prażonymi pestkami  dyni Ziemniaki z koperkiem (100g)
  PONIE-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) i grzankami (250g) (seler,pszenica) Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo –
  DZIAŁEK sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) pomidorowym  (pszenica,mleko)  (80g/50g)
  (mleko), szczypiorek (3g),ogórek zielony banan 1 szt (ryż,kapusta biała,mięso wieprzowe-łopatka)
  (15g), kolorowa papryka (15g) Ciasteczka owsiane 2 szt (owies,jaja, mleko)
  Pestki słonecznika do pochrupania (4g) kompot wieloowocowy (200ml)
  Kakao (mleko)  (200ml) (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
  (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
10 26.11.2024 Kasza kukurydziana na mleku (200ml) Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Kasza jęczmienna -pęczak  (100g) (jęczmień)
  WTOREK (mleko) (250g) (seler) Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
    Chleb orkiszowy  i chleb mieszany (35g) (60g/50g)  (mleko,pszenica)
   (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) Budyń waniliowy z musem
    pastą mięsną z warzywami (25g) (wyrób truskawkowym  (150g)  ( mleko ) Bukiet warzyw  gotowanych na parze ( kalafior,
  własny) (karczek, seler,marchew,pietruszka, (wyrób własny) brokuł i marchew) (80g)
  por) szczypiorek (3g) ogórek kiszony (15g)
  lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
    Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda
                    st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Back to top

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Wyłącz