Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 02.01.2025 do 09.01.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 02.01.2025 | Chleb ziarnisty i chleb mieszany (60g) | Zupa pomidorowa z ryżem | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
CZWAR- | (żyto,pszenica,owies) z masłem (8g) | (250g) (seler,mleko) | kotlety z jajek (80g) (jaja,pszenica) | |
TEK | (mleko) ,suchą krakowską (20g) | |||
szczypiorek (3g), papryka (15g) | Koktajl brzoskwiniowy (200ml) | Surówka z kiszonej kapusty,marchwi , jabłka | ||
(maślanka-mleko ) (wyrób własny) | z rodzynkami i oliwą (80g) (dwutlenek siarki) | |||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||
kompot z suszonych owoców (200ml) | ||||
Kakao (mleko) (200ml) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
2 | 03.01.2025 | Zacierka na mleku (200ml) (pszenica, | Zupa fasolowa z ziemniakami,majerankiem, | Ryż biały (100g) |
PIĄTEK | mleko) Chleb ziarnisty i chleb mieszany | natką pietruszki (250g) (seler) | z polewą serowo – jogurtowo – truskawkową | |
(35g) (żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | (mleko) (50g/50g) | |||
pastą z makreli w pomidorach (20g) (ryba) | ||||
szczypiorek (3g),ogórek kiszony (15g) | Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt | marchewka do pochrupania (30g) | ||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | ||||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Herbata malinowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka,malina) | ||
3 | 07.01.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Rosół z makaronem pszenno-jajecznym | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
WTOREK | (żyto,pszenica) z masłem (8g)(mleko) | (250g) (seler,pszenica,jaja) | potrawka z kurczaka z warzywami (120g) | |
pastą z sera białego i wiśni (25g) | (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler, | |||
(mleko) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica) | ||
orzechy włoskie do chrupania (5g) | banan 1/2 szt | |||
(orzechy) | Surówka z buraka i jabłka z oliwą i ziarnem | |||
słonecznika (80g) | ||||
Kakao (mleko) (200ml) | woda niegazowana | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | ||
4 | 08.01.2025 | Kasza manna na mleku (200ml) (pszenica, | Zupa warzywna z ziemniakami,groszkiem, | Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym |
ŚRODA | mleko) Chleb ziarnisty i chleb mieszany | fasolką szparagową i kalafiorem (250g) | (makaronem z pełnego ziarna) (200g), posypane | |
(35g)(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | (seler, mleko) | serem typu parmezan (pszenica,mleko ) | ||
(mleko) pastą z soczewicy z warzywami | ||||
(25g)( seler,pietruszka marchew,por) | Kisiel z wiśni i malin (200ml) | |||
szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) | (wyrób własny) | gruszka 1/2szt | ||
chrupki kukurydziane (10g) | napój miodowo-cytrynowy (200ml) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | ||||
woda niegazowana | ||||
5 | 09.01.2025 | Chleb kukurydziany i chleb żytni (60g) | Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem | Makaron z pełnego ziarna (pszenica) |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, jaja,mleko) | z borówkami i białym serem ( mleko) (200g) | |
TEK | sałata,wędlina drobiowa (20g) | i polewą waniliową ( mleko) (50g) | ||
szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) | Ciasteczka owsiane 1 szt (owies, mleko, | |||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | jaja) | marchewka do chrupania (30g) | ||
mandarynka 1 szt | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z gruszki i śliwki z cynamonem (200ml) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 10.01.2025 do 16.01.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 10.01.2025 | Płatki gryczane na mleku (200ml) (mleko) | Zupa koperkowa z ziemniakami (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | Chleb ziarnisty i chleb mieszany (35g) | (seler,mleko) | Paluszki rybne (z miruny) (80g) (ryba,jaja, | |
(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | pszenica) (wyrób własny) | |||
(mleko) pastą serowo-jajeczną (25g) | Deserek z nasian chia z musem | |||
(mleko,jaja) szczypiorek (3g) pomidor | brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, | ||
(15g) posypane ziarnem słonecznika | (wyrób własny) | i papryki z oliwą (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | woda niegazowana | Kompot z czarnej porzeczki i jabłka (200ml) | ||
(żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||||
7 | 13.01.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Krem z dyni z prażonymi pestkami | Ziemniaki puree (100g) (mleko) |
PONIE- | (pszenica,żyto) z masłem (8g) (mleko) | dyni i grzankami (250g) (seler,mleko, | kotlet mielony wieprzowo-drobiowy (80g) | |
DZIAŁEK | roszponka (3g), krakowska pieczona | pszenica) | (mięso łopatka i indyk) (jaja,pszenica) | |
(20g), ser żółty (20g),(mleko) | ||||
szczypiorek (3g),kolorowa papryka(15g) | mandarynka 1 szt | Buraczki zasmażane (80g) (pszenica,mleko) | ||
ogórek kiszony(15g) | ||||
Kakao (mleko) (200ml) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka,malina) | ||
8 | 14.01.2025 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml) | Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami | Kopytka (150g) (pszenica,jaja) |
WTOREK | (jęczmień,mleko) | (250g) (seler) | z sosem myśliwskim (130g) (mięso wieprzowo – | |
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | drobiowe,pieczarki,ogórek kiszony,papryka | |||
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | Budyń waniliowy z musem | czerwona) (mleko,pszenica) | ||
(mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) | malinowym (150g) ( mleko ) | |||
szczypiorek (3g) ,pomidor (15g) | (wyrób własny) | gruszka 1/2 szt | ||
posypane sezamem (sezam) | ||||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot z gruszki i śliwki (200ml) | ||
9 | 15.01.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Krupnik kaszą jęczmienną i ziemniakami | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | z białym serem (mleko) | |
pastą z tuńczyka i sera białego (25g) | (100g/80g) i polewą waniliową ( mleko) (50g) | |||
(ryba,mleko) szczypiorek (3g) ogórek | Owocowy talerz : | |||
kiszony (15g) | jabłko (30g), kiwi (20g),gruszka (30g) | marchewka do pochrupania (30g) | ||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | banan (30g) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | sok jednodniowy – PASTELOWY (150ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (jabłko,marchew,cytryna) | ||
10 | 16.01.2025 | Płatki owsiane na mleku (200ml) (mleko) | Zupa grochowa z ziemniakami i | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
CZWAR- | Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | majerankiem (250g) (seler) | kolorowy kociołek (130g) | |
TEK | (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | (mięso z fileta kurczaka,papryka,zielony groszek, | ||
pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) | Ciasto marchewkowe (wypiek własny) | kalafior,czerwona fasolka w sosie pomidorowym) | ||
szczypiorek (3g) (mleko) | (jaja, pszenica) | (pszenica) | ||
orzechy włoskie do chrupania (5g) | Kakao (mleko) (200ml) | |||
(orzechy) | ||||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200g) | ||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | ||||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : st. Intendent – Bożena Gorący |