Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 28.02.2025  do  06.03.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 28.02.2025 Chleb z ziarnami i bułka weka  (60g) Zupa z zielonego groszku z zacierkami Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK (pszenica,owies,żyto) z masłem (8g) (250g) (seler,pszenica, mleko), Paluszki rybne (z miruny)  (80g) (ryba,jaja,
    (mleko) i pomidorem (15g), posypane pszenica) (wyrób własny)
     sezamem (sezam)  
    Jajecznica ze szczypiorkiem  (1 szt./3g) Jabłko pieczone  z cynamonem 1/2 szt surówka z kapusty pekińskiej, pora,papryki,
    (jaja,mleko) Biszkopty bez cukru  (2 szt) (pszenica, ziaren słonecznika z sosem winegret (80g)
    kalarepka do chrupania (30g) mleko,jaja )
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot z suszonych owoców (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
2 03.03.2025 Płatki owsiane na mleku z dodatkiem Zupa pomidorowa z makaronem z pełnego Kasza gryczana (100g)
  PONIE- siemienia lnianiego  (200ml) (mleko) ziarna (250g) (seler, mleko, pszenica) kotlet mielony z mięsa indyka (80g)
  DZIAŁEK Chleb razowy i chleb mieszany (35g)    (jaja,pszenica)
  (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko)
    pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) Deserek z nasian chia  z musem fasolka szparagowa z masłem i bułka tartą (80g)
     szczypiorek (3g) (mleko) brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) (pszenica,mleko)
    orzechy włoskie  do chrupania (5g) (wyrób własny)  
   (orzechy) kompot wieloowocowy (200ml)
  Herbatka malinowo-miętowa (200ml) woda niegazowana (jabłko,gruszka,malina)
3 04.03.2025 Bułeczka z ziarnami  (80g) (pszenica,żyto, Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami Makaron z pełnego ziarna ( pszenica)
  WTOREK owies) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler) z białym serem (mleko)
    paróweczka z szynki  z ketchupem (2 szt) (100g/80g) i polewą jagodową z dodatkiem
    słupki ogórka zielonego i papryki  (20g) Budyń waniliowy z musem nasion chia ( mleko) (50g)
    Pestki dyni do chrupania (3g) malinowym i migdałami (150g)( mleko, marchewka  do pochrupania (30g)
    migdały ) (wyrób własny)
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) kompot z jabłek i wiśni (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana
4 05.03.2025 Kasza jaglana na mleku z dodatkiem nasion Zupa pieczarkowa z makaronem  z pełnego Ryż na sypko (100g)
  ŚRODA chia (250ml) (mleko) ziarna  (250g) (seler,mleko,pszenica) filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g)
    Chleb razowy  i chleb mieszany (35g) ( pszenica,seler)
     (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) sok jednodniowy – RAJSKI (150ml)
    (mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja)  (jabłko,kapusta biała,cytryna)) jabłko i kalarepa do chrupania (80g)
     szczypiorek (3g) ,burak pieczony (15g) podpłomyki 1 szt  (pszenica)
    posypane sezamem (sezam) kompot z suszonych owoców (200ml)
    Herbata miętowa z cytryną (200ml) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
5 06.03.2025 Chleb razowy  i chleb mieszany (60g) Zupa grochowa z ziemniakami i Makaron z pełnego ziarna  (100g) (pszenica)
  CZWAR-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) majerankiem (250g) (seler) leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i
  TEK pastą z makreli w pomidorach  (25g) pomidorem  (150g) (pszenica)
  (ryba)szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
  Pestki słonecznika  do pochrupania (4g) (jaja,pszenica,mleko )  ( wyrób własny)  
  ogórek kiszony 1/2 szt
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) Maślanka waniliowa  (mleko)  (200ml)
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200g)
 
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 07.03.2025  do  13.03.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 07.03.2025 Płatki jęczmienne na mleku  z dodatkiem Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem Ziemniaki puree (100g) ,(mleko)
  PIĄTEK nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) (250g) (seler,jaja, mleko), Ryba po grecku  (80g/80g)
    Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto, (ryba,jaja.pszenica,seler)
    pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) Budyń bananowy z cynamonem (150g)
    pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów  ( mleko ) (wyrób własny) gruszka 1/2szt
    (25g) papryka żółta (15g),roszponka
    kompot wieloowocowy (200ml)
    Herbata malinowo – miętowa (200ml) woda niegazowana (jabłko,czarna porzeczka, truskawka)
7 10.03.2025 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Zupa pomidorowa z komosą ryżową (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PONIE-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (seler, mleko) Udko z kurczaka pieczone w ziołach  1 szt
  DZIAŁEK sałatą,serem żółtym (20g) (mleko)
    szczypiorek (3g),pomidor (15g) Zielony koktajl na maślance (150g) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
    posypane sezamem (sezam) (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) (80g)
    suszone plasterki jabłka do chrupania 1/2szt. orzechy włoskie do pochrupania (4g)
  kompot wieloowocowy (200ml)
  Mleko (mleko) (200ml) woda niegazowana (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
8 11.03.2025 Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami Naleśniki owsiano-pszenne z serem białym,
  WTOREK Chleb żytni i bułka weka  (35g) (250g) (seler,mleko),  i polewą truskawkową (200g/50g)
    (pszenica,żyto) z masłem (5g) (jaja,pszenica,mleko)
    sałata,wędlina drobiowa (20g) Owocowy mix  (100g)
     szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) (gruszka, kiwi,banan,mandarynka) kalarepka do pochrupania (30g)
    Ciasteczka owsiane  2 szt
    Pestki słonecznika do pochrupania (4g) (owies,jaja) kompot z jabłka i śliwki ( 200ml)
    Herbata z suszonych owoców (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana
9 12.03.2025 Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) Kapuśniak z kiszonej  kapusty z Kasza gryczana (100g)
  ŚRODA  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) ziemniakami  i majerankiem (250g) gulasz z kurczaka z marchewką,cukinią,fasolką
    twarożek waniliowy z borówkami (80g) (seler) czerwoną  (100g) ( pszenica)
    (mleko)
    marchewka do pochrupania (20g) sok jednodniowy -Pomarańczowa kraina (150ml) Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku
    (jabłko,pomarańcza,seler naciowy) (seler) z jogurtem naturalnym (mleko)  i pestkami dyni
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) chrupki kukurydziane (10g) (80g)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z jabłka i malin  (200ml)
10 13.03.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak Makaron z pełnego ziarna (pszenica)
  CZWAR- (pszenica,żyto,owies) z masłem(8g)(mleko) (250g)  (seler, mleko,jęczmień) ze szpinakiem i białym serem ( mleko)
  TEK rukola,jajko 1/2 szt   (jaja), ser żółty (20g) (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g)
    (mleko) krakowska pieczona (20g), Chlebek bananowy  (wypiek własny)
  szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) (jaja, pszenica) marchewka do pochrupania (30g)
  rzodkiewka Mleko do picia  (mleko)  (200ml)
 
  Kakao (mleko)  (200ml) kompot z jabłka i śliwki  (200ml)
  (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   WEGETARIAŃSKI
od 28.02.2025  do  06.03.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 28.02.2025 Chleb z ziarnami i bułka weka  (60g) Zupa z zielonego groszku z zacierkami Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK (pszenica,owies,żyto) z masłem (8g) (250g) (seler,pszenica, mleko), Paluszki rybne (z miruny)  (80g) (ryba,jaja,
    (mleko) i pomidorem (15g), posypane pszenica) (wyrób własny)
     sezamem (sezam)  
    Jajecznica ze szczypiorkiem  (1 szt./3g) Jabłko pieczone  z cynamonem 1/2 szt surówka z kapusty pekińskiej, pora,papryki,
    (jaja,mleko) Biszkopty bez cukru  (2 szt) (pszenica, ziaren słonecznika z sosem winegret (80g)
    kalarepka do chrupania (30g) mleko,jaja )
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot z suszonych owoców (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
2 03.03.2025 Płatki owsiane na mleku z dodatkiem Zupa pomidorowa z makaronem z pełnego Kasza gryczana (100g)
  PONIE- siemienia lnianiego  (200ml) (mleko,owies) ziarna (250g) (seler, mleko, pszenica) kotlet z tofu,brokuła i płatków owsianych (80g)
  DZIAŁEK Chleb razowy i chleb mieszany (35g)    (jaja,owies)
  (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko)
    pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) Deserek z nasian chia  z musem fasolka szparagowa z masłem i bułka tartą (80g)
     szczypiorek (3g) (mleko) brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) (pszenica,mleko)
    orzechy włoskie  do chrupania (5g) (wyrób własny)  
   (orzechy) kompot wieloowocowy (200ml)
  Herbatka malinowo-miętowa (200ml) woda niegazowana (jabłko,gruszka,malina)
3 04.03.2025 Bułeczka z ziarnami  (80g) (pszenica,żyto, Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami Makaron z pełnego ziarna ( pszenica)
  WTOREK owies) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler) z białym serem (mleko)
    pasta warzywna (25g) (seler) (100g/80g) i polewą jagodową z dodatkiem
    słupki ogórka zielonego i papryki  (20g) Budyń waniliowy z musem nasion chia ( mleko) (50g)
    Pestki dyni do chrupania (3g) malinowym i migdałami (150g)( mleko, marchewka  do pochrupania (30g)
    migdały ) (wyrób własny)
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) kompot z jabłek i wiśni (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana
4 05.03.2025 Kasza jaglana na mleku z dodatkiem nasion Zupa pieczarkowa z makaronem  z pełnego Risotto z brokułem,cukinią,kukurydzą,sezamem
  ŚRODA chia (250ml) (mleko) ziarna  (250g) (seler,mleko,pszenica) siemieniem lnianym i prażonymi nasionami
    Chleb razowy  i chleb mieszany (35g) słonecznika ( 180g) (sezam)
     (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) sok jednodniowy – RAJSKI (150ml)
    (mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja)  (jabłko,kapusta biała,cytryna)) jabłko i kalarepa do chrupania (80g)
     szczypiorek (3g) ,burak pieczony (15g) podpłomyki 1 szt  (pszenica)
    posypane sezamem (sezam) kompot z suszonych owoców (200ml)
    Herbata miętowa z cytryną (200ml) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
5 06.03.2025 Chleb razowy  i chleb mieszany (60g) Zupa grochowa z ziemniakami i Makaron z pełnego ziarna  (100g) (pszenica)
  CZWAR-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) majerankiem (250g) (seler) leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,fasolką
  TEK pastą z makreli w pomidorach  (25g) czerwoną i pomidorem  (150g) (pszenica)
  (ryba)szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
  Pestki słonecznika  do pochrupania (4g) (jaja,pszenica,mleko )  ( wyrób własny)  
  ogórek kiszony 1/2 szt
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) Maślanka waniliowa  (mleko)  (200ml)
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200g)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   WEGETARIAŃSKI
od 07.03.2025  do  13.03.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 07.03.2025 Płatki jęczmienne na mleku  z dodatkiem Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem Ziemniaki puree (100g) ,(mleko)
  PIĄTEK nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) (250g) (seler,jaja, mleko), Ryba po grecku  (80g/80g)
    Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto, (ryba,jaja.pszenica,seler)
    pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) Budyń bananowy z cynamonem (150g)
    pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów  ( mleko ) (wyrób własny) gruszka 1/2szt
    (25g) papryka żółta (15g),roszponka
    kompot wieloowocowy (200ml)
    Herbata malinowo – miętowa (200ml) woda niegazowana (jabłko,czarna porzeczka, truskawka)
7 10.03.2025 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Zupa pomidorowa z komosą ryżową (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PONIE-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (seler, mleko) jajko sadzone  1 szt (jaja)
  DZIAŁEK sałatą,serem żółtym (20g) (mleko)
    szczypiorek (3g),pomidor (15g) Zielony koktajl na maślance (150g) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
    posypane sezamem (sezam) (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) (80g)
    suszone plasterki jabłka do chrupania 1/2szt. orzechy włoskie do pochrupania (4g)
  kompot wieloowocowy (200ml)
  Mleko (mleko) (200ml) woda niegazowana (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
8 11.03.2025 Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami Naleśniki owsiano-pszenne z serem białym,
  WTOREK Chleb żytni i bułka weka  (35g) (250g) (seler,mleko),  i polewą truskawkową (200g/50g)
    (pszenica,żyto) z masłem (5g) (jaja,pszenica,mleko)
    sałata, jajko 1/2szt  (jaja) Owocowy mix  (100g)
     szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) (gruszka, kiwi,banan,mandarynka) kalarepka do pochrupania (30g)
    Ciasteczka owsiane  2 szt
    Pestki słonecznika do pochrupania (4g) (owies,jaja) kompot z jabłka i śliwki ( 200ml)
    Herbata z suszonych owoców (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana
9 12.03.2025 Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) Kapuśniak z kiszonej  kapusty z Kasza gryczana (100g)
  ŚRODA  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) ziemniakami  i majerankiem (250g) Kotlet sojowy z marchewką,cukinią,fasolką
    twarożek waniliowy z borówkami (80g) (seler) czerwoną  (100g) ( soja)
    (mleko)
    marchewka do pochrupania (20g) sok jednodniowy -Pomarańczowa kraina (150ml) Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku
    (jabłko,pomarańcza,seler naciowy) (seler) z jogurtem naturalnym (mleko)  i pestkami dyni
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) chrupki kukurydziane (10g) (80g)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z jabłka i malin  (200ml)
10 13.03.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak Makaron z pełnego ziarna (pszenica)
  CZWAR- (pszenica,żyto,owies) z masłem(8g)(mleko) (250g)  (seler, mleko,jęczmień) ze szpinakiem i białym serem ( mleko)
  TEK rukola,jajko 1/2 szt   (jaja), ser żółty (25g) (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g)
    (mleko) , pestki dyni (3g) Chlebek bananowy  (wypiek własny)
  szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) (jaja, pszenica) marchewka do pochrupania (30g)
  rzodkiewka Mleko do picia  (mleko)  (200ml)
 
  Kakao (mleko)  (200ml) kompot z jabłka i śliwki  (200ml)
  (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Wyłącz