Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 28.02.2025 do 06.03.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 28.02.2025 | Chleb z ziarnami i bułka weka (60g) | Zupa z zielonego groszku z zacierkami | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | (pszenica,owies,żyto) z masłem (8g) | (250g) (seler,pszenica, mleko), | Paluszki rybne (z miruny) (80g) (ryba,jaja, | |
(mleko) i pomidorem (15g), posypane | pszenica) (wyrób własny) | |||
sezamem (sezam) | ||||
Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt | surówka z kapusty pekińskiej, pora,papryki, | ||
(jaja,mleko) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | ziaren słonecznika z sosem winegret (80g) | ||
kalarepka do chrupania (30g) | mleko,jaja ) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
2 | 03.03.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa pomidorowa z makaronem z pełnego | Kasza gryczana (100g) |
PONIE- | siemienia lnianiego (200ml) (mleko) | ziarna (250g) (seler, mleko, pszenica) | kotlet mielony z mięsa indyka (80g) | |
DZIAŁEK | Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (jaja,pszenica) | ||
(żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | ||||
pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) | Deserek z nasian chia z musem | fasolka szparagowa z masłem i bułka tartą (80g) | ||
szczypiorek (3g) (mleko) | brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | (pszenica,mleko) | ||
orzechy włoskie do chrupania (5g) | (wyrób własny) | |||
(orzechy) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
Herbatka malinowo-miętowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka,malina) | ||
3 | 04.03.2025 | Bułeczka z ziarnami (80g) (pszenica,żyto, | Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
WTOREK | owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler) | z białym serem (mleko) | |
paróweczka z szynki z ketchupem (2 szt) | (100g/80g) i polewą jagodową z dodatkiem | |||
słupki ogórka zielonego i papryki (20g) | Budyń waniliowy z musem | nasion chia ( mleko) (50g) | ||
Pestki dyni do chrupania (3g) | malinowym i migdałami (150g)( mleko, | marchewka do pochrupania (30g) | ||
migdały ) (wyrób własny) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) | kompot z jabłek i wiśni (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
4 | 05.03.2025 | Kasza jaglana na mleku z dodatkiem nasion | Zupa pieczarkowa z makaronem z pełnego | Ryż na sypko (100g) |
ŚRODA | chia (250ml) (mleko) | ziarna (250g) (seler,mleko,pszenica) | filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g) | |
Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | ( pszenica,seler) | |||
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) | sok jednodniowy – RAJSKI (150ml) | |||
(mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) | (jabłko,kapusta biała,cytryna)) | jabłko i kalarepa do chrupania (80g) | ||
szczypiorek (3g) ,burak pieczony (15g) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||
posypane sezamem (sezam) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
5 | 06.03.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Zupa grochowa z ziemniakami i | Makaron z pełnego ziarna (100g) (pszenica) |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | majerankiem (250g) (seler) | leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i | |
TEK | pastą z makreli w pomidorach (25g) | pomidorem (150g) (pszenica) | ||
(ryba)szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) | Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi | |||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (jaja,pszenica,mleko ) ( wyrób własny) | |||
ogórek kiszony 1/2 szt | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) | Maślanka waniliowa (mleko) (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200g) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 07.03.2025 do 13.03.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 07.03.2025 | Płatki jęczmienne na mleku z dodatkiem | Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem | Ziemniaki puree (100g) ,(mleko) |
PIĄTEK | nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) | (250g) (seler,jaja, mleko), | Ryba po grecku (80g/80g) | |
Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | (ryba,jaja.pszenica,seler) | |||
pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | Budyń bananowy z cynamonem (150g) | |||
pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów | ( mleko ) (wyrób własny) | gruszka 1/2szt | ||
(25g) papryka żółta (15g),roszponka | ||||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Herbata malinowo – miętowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | ||
7 | 10.03.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa pomidorowa z komosą ryżową (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler, mleko) | Udko z kurczaka pieczone w ziołach 1 szt | |
DZIAŁEK | sałatą,serem żółtym (20g) (mleko) | |||
szczypiorek (3g),pomidor (15g) | Zielony koktajl na maślance (150g) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
posypane sezamem (sezam) | (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) | (80g) | ||
suszone plasterki jabłka do chrupania 1/2szt. | orzechy włoskie do pochrupania (4g) | |||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Mleko (mleko) (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
8 | 11.03.2025 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami | Naleśniki owsiano-pszenne z serem białym, |
WTOREK | Chleb żytni i bułka weka (35g) | (250g) (seler,mleko), | i polewą truskawkową (200g/50g) | |
(pszenica,żyto) z masłem (5g) | (jaja,pszenica,mleko) | |||
sałata,wędlina drobiowa (20g) | Owocowy mix (100g) | |||
szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) | (gruszka, kiwi,banan,mandarynka) | kalarepka do pochrupania (30g) | ||
Ciasteczka owsiane 2 szt | ||||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (owies,jaja) | kompot z jabłka i śliwki ( 200ml) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | ||||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | |||
9 | 12.03.2025 | Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) | Kapuśniak z kiszonej kapusty z | Kasza gryczana (100g) |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | ziemniakami i majerankiem (250g) | gulasz z kurczaka z marchewką,cukinią,fasolką | |
twarożek waniliowy z borówkami (80g) | (seler) | czerwoną (100g) ( pszenica) | ||
(mleko) | ||||
marchewka do pochrupania (20g) | sok jednodniowy -Pomarańczowa kraina (150ml) | Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku | ||
(jabłko,pomarańcza,seler naciowy) (seler) | z jogurtem naturalnym (mleko) i pestkami dyni | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) | chrupki kukurydziane (10g) | (80g) | ||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
10 | 13.03.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Makaron z pełnego ziarna (pszenica) |
CZWAR- | (pszenica,żyto,owies) z masłem(8g)(mleko) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | ze szpinakiem i białym serem ( mleko) | |
TEK | rukola,jajko 1/2 szt (jaja), ser żółty (20g) | (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g) | ||
(mleko) krakowska pieczona (20g), | Chlebek bananowy (wypiek własny) | |||
szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) | (jaja, pszenica) | marchewka do pochrupania (30g) | ||
rzodkiewka | Mleko do picia (mleko) (200ml) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | kompot z jabłka i śliwki (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |
JADŁOSPIS WEGETARIAŃSKI | ||||
od 28.02.2025 do 06.03.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 28.02.2025 | Chleb z ziarnami i bułka weka (60g) | Zupa z zielonego groszku z zacierkami | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | (pszenica,owies,żyto) z masłem (8g) | (250g) (seler,pszenica, mleko), | Paluszki rybne (z miruny) (80g) (ryba,jaja, | |
(mleko) i pomidorem (15g), posypane | pszenica) (wyrób własny) | |||
sezamem (sezam) | ||||
Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt | surówka z kapusty pekińskiej, pora,papryki, | ||
(jaja,mleko) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | ziaren słonecznika z sosem winegret (80g) | ||
kalarepka do chrupania (30g) | mleko,jaja ) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
2 | 03.03.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa pomidorowa z makaronem z pełnego | Kasza gryczana (100g) |
PONIE- | siemienia lnianiego (200ml) (mleko,owies) | ziarna (250g) (seler, mleko, pszenica) | kotlet z tofu,brokuła i płatków owsianych (80g) | |
DZIAŁEK | Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (jaja,owies) | ||
(żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | ||||
pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) | Deserek z nasian chia z musem | fasolka szparagowa z masłem i bułka tartą (80g) | ||
szczypiorek (3g) (mleko) | brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | (pszenica,mleko) | ||
orzechy włoskie do chrupania (5g) | (wyrób własny) | |||
(orzechy) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
Herbatka malinowo-miętowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka,malina) | ||
3 | 04.03.2025 | Bułeczka z ziarnami (80g) (pszenica,żyto, | Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
WTOREK | owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler) | z białym serem (mleko) | |
pasta warzywna (25g) (seler) | (100g/80g) i polewą jagodową z dodatkiem | |||
słupki ogórka zielonego i papryki (20g) | Budyń waniliowy z musem | nasion chia ( mleko) (50g) | ||
Pestki dyni do chrupania (3g) | malinowym i migdałami (150g)( mleko, | marchewka do pochrupania (30g) | ||
migdały ) (wyrób własny) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) | kompot z jabłek i wiśni (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
4 | 05.03.2025 | Kasza jaglana na mleku z dodatkiem nasion | Zupa pieczarkowa z makaronem z pełnego | Risotto z brokułem,cukinią,kukurydzą,sezamem |
ŚRODA | chia (250ml) (mleko) | ziarna (250g) (seler,mleko,pszenica) | siemieniem lnianym i prażonymi nasionami | |
Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | słonecznika ( 180g) (sezam) | |||
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) | sok jednodniowy – RAJSKI (150ml) | |||
(mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) | (jabłko,kapusta biała,cytryna)) | jabłko i kalarepa do chrupania (80g) | ||
szczypiorek (3g) ,burak pieczony (15g) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||
posypane sezamem (sezam) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
5 | 06.03.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Zupa grochowa z ziemniakami i | Makaron z pełnego ziarna (100g) (pszenica) |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | majerankiem (250g) (seler) | leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,fasolką | |
TEK | pastą z makreli w pomidorach (25g) | czerwoną i pomidorem (150g) (pszenica) | ||
(ryba)szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) | Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi | |||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (jaja,pszenica,mleko ) ( wyrób własny) | |||
ogórek kiszony 1/2 szt | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) | Maślanka waniliowa (mleko) (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200g) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS WEGETARIAŃSKI | ||||
od 07.03.2025 do 13.03.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 07.03.2025 | Płatki jęczmienne na mleku z dodatkiem | Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem | Ziemniaki puree (100g) ,(mleko) |
PIĄTEK | nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) | (250g) (seler,jaja, mleko), | Ryba po grecku (80g/80g) | |
Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | (ryba,jaja.pszenica,seler) | |||
pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | Budyń bananowy z cynamonem (150g) | |||
pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów | ( mleko ) (wyrób własny) | gruszka 1/2szt | ||
(25g) papryka żółta (15g),roszponka | ||||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Herbata malinowo – miętowa (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | ||
7 | 10.03.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa pomidorowa z komosą ryżową (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler, mleko) | jajko sadzone 1 szt (jaja) | |
DZIAŁEK | sałatą,serem żółtym (20g) (mleko) | |||
szczypiorek (3g),pomidor (15g) | Zielony koktajl na maślance (150g) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
posypane sezamem (sezam) | (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) | (80g) | ||
suszone plasterki jabłka do chrupania 1/2szt. | orzechy włoskie do pochrupania (4g) | |||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Mleko (mleko) (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
8 | 11.03.2025 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami | Naleśniki owsiano-pszenne z serem białym, |
WTOREK | Chleb żytni i bułka weka (35g) | (250g) (seler,mleko), | i polewą truskawkową (200g/50g) | |
(pszenica,żyto) z masłem (5g) | (jaja,pszenica,mleko) | |||
sałata, jajko 1/2szt (jaja) | Owocowy mix (100g) | |||
szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) | (gruszka, kiwi,banan,mandarynka) | kalarepka do pochrupania (30g) | ||
Ciasteczka owsiane 2 szt | ||||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (owies,jaja) | kompot z jabłka i śliwki ( 200ml) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | ||||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | |||
9 | 12.03.2025 | Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) | Kapuśniak z kiszonej kapusty z | Kasza gryczana (100g) |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | ziemniakami i majerankiem (250g) | Kotlet sojowy z marchewką,cukinią,fasolką | |
twarożek waniliowy z borówkami (80g) | (seler) | czerwoną (100g) ( soja) | ||
(mleko) | ||||
marchewka do pochrupania (20g) | sok jednodniowy -Pomarańczowa kraina (150ml) | Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku | ||
(jabłko,pomarańcza,seler naciowy) (seler) | z jogurtem naturalnym (mleko) i pestkami dyni | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) (mleko) | chrupki kukurydziane (10g) | (80g) | ||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
10 | 13.03.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Makaron z pełnego ziarna (pszenica) |
CZWAR- | (pszenica,żyto,owies) z masłem(8g)(mleko) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | ze szpinakiem i białym serem ( mleko) | |
TEK | rukola,jajko 1/2 szt (jaja), ser żółty (25g) | (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g) | ||
(mleko) , pestki dyni (3g) | Chlebek bananowy (wypiek własny) | |||
szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) | (jaja, pszenica) | marchewka do pochrupania (30g) | ||
rzodkiewka | Mleko do picia (mleko) (200ml) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | kompot z jabłka i śliwki (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |