Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 27.10.2025  do  31.10.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
27.10.2025 Płatki jęczmienne na mleku  z dodatkiem Zupa z zielonego groszku  z ziemniakami Kasza bulgur (100g) (pszenica)
PONIE- nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) (250g)   (seler,mleko) Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym
DZIAŁEK Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto, (60g/50g)  (mleko,pszenica)
  pszenica) z  masłem (5g) ( mleko)
  serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) Banan 1 szt Bukiet warzyw  gotowanych na parze ( kalafior,
   szczypiorek (3g) brokuł i marchew) (80g)
 
  Herbata malinowo – miętowa (200ml) woda niegazowana lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
28.10.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa ogórkowa z ryżem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
WTOREK (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko)    (seler,mleko) kotlety z jajek  (80g)  (jaja,pszenica)
  sałata,ser żółty (15g) (mleko),
  kabanosy drobiowe (20g), Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
  szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) jabłko 1/2 szt i pestkami słonecznika (80g)
  ogórek zielony (15g) Paluch z makiem (40g) (jaja, pszenica)
  Maślanka waniliowa  (mleko)  (200ml)
Herbata miętowa z cytryną (200ml)
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana kompot ze śliwek i gruszek (200ml)
29.10.2025 Płatki gryczane na mleku z dodatkiem Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) Makaron z pełnego ziarna ( pszenica)
ŚRODA siemienia lnianiego  (200ml) (mleko) (seler, mleko), ze szpinakiem i białym serem ( mleko)
  Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g)
  (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) Ciasteczka owsiane  2 szt
  rukolą, jajkiem (20g)(jaja),szczypiorek(3g), (owies,jaja) gruszka 1/2szt
  pomidor (10g) sok jednodniowy – Kaprys (150ml)
  orzechy włoskie (4g)  (orzechy) (jabłko,pomarańcza,burak,marchew)
  kompot z jabłka i czarnej porzeczki  (200ml)
  Herbatka malinowa  (200ml) woda niegazowana
30.10.2025 Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto, Zupa z fasolki szparagowej z kaszą jaglaną Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
CZWAR- pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) (250g)   (seler,mleko) Udko z kurczaka pieczone w ziołach  1 szt
TEK pastą z soczewicy z warzywami
  (25g)( seler,pietruszka marchew,por) Koktajl  jagodowy (200ml) Buraczki zasmażane  (80g)
  szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) (maślanka-mleko ) (wyrób własny) (mleko.pszenica)
  Pestki dyni do pochrupania (4g) Podpłomyki  1 szt (pszenica)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z gruszki i malin  (200ml)
31.10.2025 Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) Krem z dyni z  prażonymi pestkami Puree ziemniaczano – dyniowe (100g) (mleko)
PIĄTEK Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto,  dyni (250g)    (seler,mleko) Ryba po grecku  (80g/80g)
  pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) (ryba,jaja.pszenica,seler)
Dzień dyni rukolą ,serem żółtym (20g) (mleko)
szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) Deserek z nasian chia  z musem gruszka 1/2szt
brzoskwiniowym (150g) ( mleko )
marchewka  do pochrupania (20g) (wyrób własny)
kompot wieloowocowy (200ml)
Herbata miętowa z cytryną (200ml) woda niegazowana (jabłko,czarna porzeczka, truskawka)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 03.11.2025r do 07.11.2025r
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
03.11.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak Łazanki z kiszonej kapusty z  mięsem  i
PONIE- (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (250g)  (seler, mleko,jęczmień) wędliną  (200g) ( mięso -szynka wieprzowa,
DZIAŁEK (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) kiełbasa  śląska drobiowa)  ( pszenica,jaja )
  szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) Jabłko pieczone  z cynamonem 1/2 szt
  Pestki dyni do pochrupania (4g) Biszkopty bez cukru  (2 szt) (pszenica, marchewka do pochrupania (20g)
  mleko,jaja )
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot z jabłka i czarnej porzeczki  (200ml)
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana
04.11.2025 Płatki owsiane na mleku  z dodatkiem Zupa brokułowa z makaronem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
WTOREK nasion chia (200ml) (mleko,owies) (makaron z pełnego ziarna) Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo –
  Chleb żytni i bułka weka  (35g) (seler, mleko,pszenica) pomidorowym  (pszenica,mleko)  (80g/50g)
  (pszenica,owies,żyto)z masłem(5g)(mleko) (ryż,kapusta biała,mięso wieprzowe-łopatka)
  twarożek z ogórkiem zielonym (25g)(mleko) Koktajl malinowy z dodatkiem nasion lnu jabłko 1/2 szt
  i szczypiorkiem (3g) (200ml)  (maślanka-mleko )
  Herbata z suszonych owoców (200ml) (wyrób własny) kompot z gruszki i śliwki  (200ml)
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana
05.11.2025 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Pomidorowa z komosą ryżową Ziemniaki z koperkiem (100g)
ŚRODA  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler, mleko, pszenica) kotlety z soczewicy (80g) (pszenica,jaja)
  sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g)
  (mleko), szczypiorek (3g),ogórek zielony sok jednodniowy – Królewski (150ml) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
  (15g), kolorowa papryka (15g) (jabłko,marchew,cytryna) (80g)
  Pestki słonecznika do pochrupania (4g) chrupki kukurydziane (10g)
  Kakao (mleko)  (200ml)
  (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana kompot z jabłek  i wiśni (200ml)
06.11.2025 Kasza manna na mleku z dodatkiem Rosół  z makaronem pszenno-jajecznym Ryż na sypko (100g)
CZWAR- siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) (250g) (seler,pszenica,jaja) potrawka z kurczaka z warzywami  (120g)
TEK Chleb razowy i chleb mieszany(35g) (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler,
  (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica)
  pastą z sera białego i truskawki (25g) banan 1 szt
  posypane płatkami migdałów (migdały) podpłomyki 1 szt  (pszenica)
  ogórek kiszony 1/2 szt
  marchewka do pochrupania (20g)
  kompot z jabłka i czarnej porzeczki  (200ml)
  Herbatka malinowa (200ml) woda niegazowana
07.11.2025 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Zupa krem z kalafiora z grzankami (250g) Kasza gryczana  (100g)
PIĄTEK  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko)  (pszenica,seler, mleko) Filet z miruny pieczony w piecu (80g)  (ryba,
  pastą jajeczną (25g) (jaja,mleko) pszenica,jaja)
szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g)
gruszka 1/2 szt Fasolka szparagowa z bułką tartą (80g)
Pestki słonecznika do pochrupania Biszkopty bez cukru  (2 szt) (pszenica, (pszenica,masło)
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) mleko,jaja )
(jęczmień,żyto,mleko) kompot z gruszki i malin  (200ml)
woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.