Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 13.10.2025 do 17.10.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 13.10.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym |
PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | (makaronem z pełnego ziarna,wieprzowina) | |
DZIAŁEK | pastą jajeczną (25g) (jaja,mleko) | (100g/50g/50g) posypane parmezanem (15g) | ||
szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g) | Koktajl truskawkowy (200ml) | (pszenica,mleko) | ||
(maślanka-mleko ) (wyrób własny) | ||||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | Mieszanka studencka do pochrupania (8g) | kalarepka do pochrupania (20g) | ||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | (orzechy,dwutlenek siarki) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i śliwki ( 200ml) | ||
2 | 14.10.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa z zielonego groszku z kaszą jaglaną | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
WTOREK | siemienia lnianiego (200ml) (mleko,owies) | (250g) (seler,mleko), | z białym serem (mleko) | |
Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (100g/80g) i polewą malinową ( mleko) (50g) | |||
(żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | Gruszka pieczona z migdałami (migdały) | |||
roszponka (3g) wędlina drobiowa (20g) , | i cynamonem 1/2 szt | marchewka do pochrupania (30g) | ||
szczypiorek (3g),papryka (15g) jajko 1/2szt | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | |||
mleko,jaja ) | ||||
Herbata malinowo – miętowa (200ml) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
3 | 15.10.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany(60g) | Krem z buraka z prażonymi pestkami | Kasza gryczana (100g) |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | słonecznika (250g) (seler,mleko) | Bitki wieprzowe duszone w sosie z warzywami | |
pastą z sera białego i truskawki (25g) | (marchew, pietruszka, por, seler, groszek zielony) | |||
posypane płatkami migdałów (migdały) | sok jednodniowy – ZACZAROWANY (150ml) | (70g/60g) (seler,pszenica) | ||
marchewka do pochrupania (20g) | (jabłko,pomarańcza,jarmuż,pietruszka) | |||
chrupki kukurydziane (10g) | Bukiet warzyw gotowanych na parze ( kalafior, | |||
Kakao (mleko) (200ml) | brokuł i marchew) (80g) | |||
woda niegazowana | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | |||
4 | 16.10.2025 | Bułeczka z ziarnami (80g) (pszenica,żyto, | Pomidorowa z makaronem z pełnego ziarna | Risotto jarskie z warzywami (200g) |
CZWAR- | owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko, pszenica) | (pieczarka,papryka,fasolka czerwona,cebulka, | |
TEK | paróweczka z szynki z ketchupem (2 szt) | brokuł) z sosem śmietanowo-czosnkowym (50g) | ||
słupki ogórka zielonego i papryki (20g) | Kalarepka do pochrupania (60g) | (mleko) | ||
Paluch z makiem (40g) (jaja, pszenica) | gruszka 1/2szt | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | mleko z cynamonem (200ml) (mleko) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | |||
5 | 17.10.2025 | Kasza kukurydziana na mleku z dodatkiem | Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
PIĄTEK | nasion chia (200ml) (mleko) | pitruszki (250g) (seler,mleko) | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
Chleb ziarnisty i chleb mieszany (35g) | pszenica,jaja) | |||
(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | Budyń waniliowy z musem malinowym | |||
(mleko) pastą z soczewicy z warzywami | (150g) ( mleko ) (wyrób własny) | Marchewka z groszkiem na ciepło (80g) | ||
(25g)( seler,pietruszka marchew,por) | (mleko,pszenica) | |||
szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) | suszone plasterki jabłka do chrupania 1/2szt | |||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | ||||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot z gruszki i śliwki (200ml) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 20.10.2025 do 24.10.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 20.10.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa kalafiorowa z zacierkami i koperkiem | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PONIE- | (pszenica,żyto) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko, pszenica) | kotlety mielone wieprzowo- drobiowe (60g) | |
DZIAŁEK | pastą z makreli w pomidorach(25g) (ryba) | (łopatka i kurczak) (jaja,pszenica) | ||
(ryba)szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) | Koktajl jagodowy (200ml) | |||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
Podpłomyki 1 szt (pszenica) | (80g) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z gruszki i czarnej porzeczki (200ml) | ||
7 | 21.10.2025 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem | Makaron z pełnego ziarna (100g) ( pszenica) |
WTOREK | Chleb pszenno-żytni i ziarnisty (35g )(żyto, | i ziemniakami (250g) (seler,mleko) | leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,mięsem | |
pszenica,owies ) z masłem (5g) ( mleko) | z indyka i pomidorem (150g) | |||
rukolą ,serem żółtym (20g) (mleko) | Kisiel z wiśni i jabłek z nasionami chia | |||
szczypiorek (3g) paparyka (15g) | (200ml) (wyrób własny) | jabłko1/2szt | ||
marchewka do pochrupania (20g) | orzechy włoskie (4g) (orzechy) | |||
kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | ||||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | |||
8 | 22.10.2025 | Chleb orkiszowy i ziarnisty (60g) | Krem z dyni z prażonymi pestkami | Ryż na sypko (100g) |
ŚRODA | (pszenica,owies,żyto) z masłem (8g) | dyni (250g) (seler,mleko) | Kotlety z brokuła i mozarelli (80g) | |
(mleko) i pomidorem (15g), posypane | (jaja,owies,mleko) | |||
sezamem (sezam) | sok jednodniowy – RAJSKI 150ml) | |||
Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | (jabłko,biała kapusta,cytryna) | sałata lodowa,pomidor,szczypiorek,koperek | ||
(jaja,mleko) | Ciasteczka owsiane 2 szt | z jogurtem i pestkami dyni (80g) (mleko) | ||
(owies,jaja) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z wiśni i jabłek (200ml) | ||
9 | 23.10.2025 | Płatki jaglane na mleku z dodatkiem nasion | Zupa warzywna z kaszą manną,groszkiem, | Makaron z pełnego ziarna (100g) ( pszenica) |
CZWAR- | chia (250ml) (mleko) | fasolką szparagową i kalafiorem (250g) | filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g) | |
TEK | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | (seler, mleko,pszenica) | ( pszenica,seler) | |
pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | ||||
pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów | Koktajl truskawkowy (200ml) | jabłko 1/2 szt | ||
(25g) papryka żółta (15g),roszponka | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | |||
Kalarepka do pochrupania (słupki) (50g) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
woda niegazowana | (jabłko,gruszka, czarna porzeczka ) | |||
Herbata malinowo – miętowa (200ml) | ||||
10 | 24.10.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Kasza pęczak (100g) (jęczmień) |
PIĄTEK | (pszenica,żyto) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler) | Paluszki rybne (z miruny) (80g) (ryba,jaja, | |
roszponka (3g), kabanosy drobiowe (15g) | pszenica) (wyrób własny) | |||
ser żółty (mleko)(15g), kolorowa | Deserek z nasian chia z musem | |||
papryka (15g) | brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | Fasolka szparagowa z bułką tartą (80g) | ||
(wyrób własny) | (pszenica,mleko) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |