Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 17.06.2025r do 24.06.2025r | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 17.06.2025 | Bułeczka z ziarnami (80g) (pszenica,żyto, | Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
WTOREK | owies) z masłem (8g) (mleko) | (seler, mleko) | nuggetsy z fileta z kurczaka (80g) | |
Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | (wyrób własny) (jaja,) | |||
(jaja,mleko) | Kisiel z malin i gruszki (150ml) | |||
rzodkiewka i ogórek zielony (30g) | (wyrób własny) | Sałata lodowa z pomidorem,koperkiem ,pestkami | ||
chrupki kukurydziane (10g) | słonecznika z sosem winegret | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
7 | 18.06.2025 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i |
ŚRODA | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | (250g) (seler) | wędliną (230g) (pszenica ) | |
pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | ||||
pastą z makreli w pomidorach (25g) | sok jednodniowy – ELIKSIR ELFÓW(150ml) | |||
(ryba)szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) | (jabłko,gruszka,czerwona porzeczka) | jabłko 1/2 szt | ||
kalarepka do pochrupania (20g) | Ciasteczka owsiane 2 szt | |||
(owies,jaja) | kompot z gruszki i wiśni (200ml) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | |||
8 | 20.06.2025 | Bułka weka (60g) (pszenica) z masłem (8g) | Zupa pomidorowa z ryżem (250g) | Makaron z pełnego ziarna (100g) (pszenica) |
PIĄTEK | (mleko), serem żółtym (20g) (mleko) | (seler, mleko) | z polewą serowo – jogurtowo – truskawkową | |
i dżemem brzoskwiniowym (5g) | (mleko) (50g/50g) | |||
Chipsy jabłkowe do chrupania 1 op | kalarepka do pochrupania (20g) | |||
Mleko do picia (200ml) (mleko) | ||||
kompot z suszonych owoców (200ml) | ||||
woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | |||
9 | 23.06.2025 | Kasza manna na mleku z dodatkiem | Żurek z grzankami i jajkiem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
PONIE- | siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) | (seler, mleko,pszenica,jaja) | pulpeciki drobiowe (mięso z kurczaka) (60g) | |
DZIAŁEK | Chleb razowy i chleb mieszany(35g) | z sosem pomidorowym (50g) (pszenica,mleko) | ||
(żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | ||||
pastą z sera białego i suszonych | Truskawki z jogurtem naturalnym | surówka z ogórka kiszonego i marchwi z oliwą | ||
pomidorów (25g) szczypiorek (3g) | posypane migdałami (80g/30g) (mleko, | (80g) | ||
marchewka do pochrupania (20g) | migdały) | |||
Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
10 | 24.06.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa warzywna z fasolką szparagową, | Kotlety serowo- ziemniaczane (mleko,jaja) |
WTOREK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | brukselką,kalafiorem,marchewką | z sosem pieczarkowym (200g) (mleko,pszenica) | |
sałata,kabanosy (20g) ser żółty (15g) | i groszkiem zielonym z kaszą jaglaną | |||
(mleko), szczypiorek (3g),ogórek kiszony | (250g) (seler, mleko), | sałata lodowa,pomidor,szczypiorek,koperek | ||
(15g), kolorowa papryka (15g) | z jogurtem i pestkami dyni (80g) (mleko) | |||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | banan 1/2 szt | |||
Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | ||||
Kakao (mleko) (200ml) | mleko,jaja ) | kompot wieloowocowy (200ml) | ||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka, hibiskus ) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | |||||
od 25.06.2025 do 30.06.2025 | |||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | ||
1 | 25.06.2025 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Zupa brokułowa z ziemniakami | Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym | |
ŚRODA | Chleb ziarnisty i chleb mieszany (35g) | (250g) (seler, mleko), | (makaronem z pełnego ziarna,wieprzowina) | ||
(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | (100g/50g/50g) posypane parmezanem (15g) | ||||
(mleko) pastą z soczewicy z warzywami | sok jednodniowy – WIŚNIÓWKA (150ml) | (pszenica,mleko) | |||
(25g)( seler,pietruszka marchew,por) | (jabłko,pomarańcza,wiśnia) | ||||
szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) | chrupki kukurydziane (10g) | kalarepka do pochrupania (20g) | |||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | |||||
kompot z jabłka i śliwki ( 200ml) | |||||
Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | ||||
2 | 26.06.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany(60g) | Rosół z makaronem pszenno-jajecznym | Ziemniaki z koperkiem (100g) , | |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | (250g) (seler,pszenica,jaja) | potrawka z kurczaka z warzywami (120g) | ||
TEK | pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) | (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler, | |||
szczypiorek (3g) (mleko) | Ciasto z truskawkami (wypiek własny) | pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica) | |||
marchewka do pochrupania (20g) | (jaja, pszenica ,mleko) | ||||
Surówka z buraka i jabłka z oliwą i ziarnem | |||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | słonecznika (80g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | |||
3 | 27.07.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Naleśniki owsiano-pszenne z serem białym, | |
PIĄTEK | siemienia lnianiego (200ml) (mleko,owies) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | żurawiną i polewą waniliową (200g/50g) | ||
Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (jaja,pszenica,mleko,dwutlenek siarki ) | ||||
(żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | Bułka weka (60g) (pszenica) z masłem( 8g) | ||||
roszponka (3g) wędlina drobiowa (20g) , | (mleko) i dzemem brzoskwiniowym (5g) | marchewka do pochrupania (20g) | |||
szczypiorek (3g) ,papryka (15g) | |||||
truskawki (80g) | |||||
Herbata malinowo – miętowa (200ml) | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | ||||
woda niegazowana | |||||
4 | 30.06.2025 | Chleb pszenno-żytni i żytni (60g )(żyto, | Zupa z zielonego groszku i fasolki | Kasza bulgur (100g) | |
PONIE- | pszenica) z masłem (8g) ( mleko) | szparagowej z zacierką (250g) | gulasz z kurczaka z marchewką,cukinią,fasolką | ||
DZIAŁEK | serem białym i jagodami (25g)(mleko) | (seler,pszenica, mleko), | czerwoną (100g) ( pszenica) | ||
suszone plasterki jabłka do chrupania 1 op. | |||||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | gruszka 1/2szt | ||||
Koktajl truskawkowy (200ml) | |||||
(maślanka-mleko ) (wyrób własny) | kompot z suszonych owoców (200ml) | ||||
Kakao (mleko) (200ml) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | |||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | |||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | |||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | |||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | |||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | |||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | |||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | |||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | |||||
Sporządził : | |||||
st. Intendent – Bożena Gorący | |||||