Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 08.09.2025 do 12.09.2025 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 08.09.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem (250g) | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
PONIE- | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (250g) (seler, mleko) | pulpeciki wieprzowo- drobiowe (60g) | |
DZIAŁEK | (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) | (łopatka i kurczak) w sosie pomidorowym (50g) | ||
szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) | (jaja,pszenica, mleko) | |||
marchewka do pochrupania (20g) | Koktajl truskawkowy (200ml) | |||
(maślanka-mleko ) (wyrób własny) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | (80g) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | kompot z gruszki i czarnej porzeczki (200ml) | |||
7 | 09.09.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) | Pierogi leniwe z serem polane masłem z bułką |
WTOREK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (seler,mleko) | tartą (180g/ 50g) | |
(mleko) szynka z indyka (20g), | ( jaja,pszenica,mleko) | |||
szczypiorek (3g), rukola (3g), rzodkiewka | Kisiel z wiśni i jabłek z nasionami chia | |||
pomidorki koktajlowe (15g) | (200ml) (wyrób własny) | surówka z marchewki i jabłka (80g) | ||
ser żółty (20g) (mleko) | ||||
Kakao (mleko) (200ml) | maślanka waniliowa do picia (200ml) (mleko) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | woda niegazowana | ||
8 | 10.09.2025 | Płatki jaglane na mleku z dodatkiem nasion | Rosół z makaronem pszenno-jajecznym | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
ŚRODA | chia (250ml) (mleko) | (250g) (seler,pszenica,jaja) | potrawka z kurczaka z warzywami (120g) | |
Chleb ziarnisty i chleb mieszany (35g) | (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler, | |||
(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g)(mleko) | sok jednodniowy – ELIKSIR ELFÓW(150ml) | pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica) | ||
serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) | (jabłko,gruszka,czerwona porzeczka) | |||
szczypiorek (3g) | Ciasteczka owsiane 2 szt | Surówka z buraka i jabłka z oliwą i ziarnem | ||
(owies,jaja) | słonecznika (80g) | |||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | ||||
(żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | woda niegazowana | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | ||
9 | 11.09.2025 | Chleb z ziarnami i bułka weka (60g) | Zupa pomidorowa z ryżem (250g) | Ziemniaki puree (100g) ,(mleko) |
CZWAR- | (pszenica,owies,żyto) z masłem (8g) | (seler,mleko) | Kotlety z brokuła i mozarelli (80g) | |
TEK | (mleko) i pomidorem (15g), posypane | (jaja,owies,mleko) | ||
sezamem (sezam) | Ciasto szpinakowe (wypiek własny) | sałata lodowa,pomidor,szczypiorek,koperek | ||
Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | (jaja, pszenica) | z jogurtem i pestkami dyni (80g) (mleko) | ||
(jaja,mleko) | jabłko 1/2 szt | |||
kompot wieloowocowy (200ml) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka, czarna porzeczka ) | ||
(jęczmień,żyto,mleko) | ||||
10 | 12.09.2025 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Kasza pęczak (100g) (jęczmień) |
PIĄTEK | (pszenica,żyto) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler) | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
roszponka (3g), kabanosy drobiowe (15g) | pszenica,jaja) | |||
ser żółty (mleko)(15g), kolorowa | Deserek z nasian chia z musem | |||
papryka (15g) | brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | Surówka z kiszonego ogórka i marchwi z oliwą | ||
(wyrób własny) | (80g) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||