Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 28.03.2025  do  03.04.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 28.03.2025 Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto, Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) (250g) (seler,jaja, mleko), Ryba po grecku  (80g/80g)
    pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów (ryba,jaja.pszenica,seler)
    (25g) papryka żółta (15g),roszponka Budyń waniliowy z musem truskawkowym
    (150g)  ( mleko ) (wyrób własny) gruszka 1/2szt
   
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot wieloowocowy (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (jabłko,czarna porzeczka, truskawka)
2 31.03.2025 Płatki jęczmienne na mleku  z dodatkiem Zupa pomidorowa z makaronem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PONIE- nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) (seler, mleko,pszenica) Udko z kurczaka pieczone w ziołach  1 szt
  DZIAŁEK Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto,
    pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) Zielony koktajl na maślance (150g) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
    serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) (80g)
     szczypiorek (3g) orzechy włoskie do pochrupania (4g)
  kompot wieloowocowy (200ml)
  Herbata malinowo – miętowa (200ml) woda niegazowana (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
3 01.04.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami  Pierogi leniwe z serem i  polewą waniliową
  WTOREK (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler,mleko),  (180g/ 50g)
    roszponka,ser żółty (15g) (mleko), ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko)
    krakowska pieczona (20g), Owocowy mix  (100g)
    szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) (gruszka, kiwi,banan,pomarańcza) surówka z marchewki i  jabłka (80g)
    rzodkiewka Ciasteczka owsiane  2 szt
    (owies,jaja) kompot z jabłka i śliwki ( 200ml)
    Herbata miętowa z cytryną (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
4 02.04.2025 Płatki gryczane na mleku z dodatkiem Kapuśniak z kiszonej  kapusty z Kasza pęczak  (100g) (jęczmień)
  ŚRODA siemienia lnianiego  (200ml) (mleko) ziemniakami  i majerankiem (250g) gulasz drobiowo-wieprzowy w sosie
    Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) (seler) śmietanowym (50g/50g)  (pszenica, mleko)
    (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g)
    rukolą, jajkiem (20g)(jaja),szczypiorek(3g), sok jednodniowy – Różowa Pantera (150ml) Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku
    pieczony burak (10g) (jabłko,gruszka, kapusta czerwona) marchwi,ogórka kiszonego z oliwą i psetkami
    orzechy włoskie (4g)  (orzechy) chrupki kukurydziane (10g) dyni (80g)
    Herbatka malinowa  (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i malin  (200ml)
5 03.04.2025 Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak Makaron z pełnego ziarna (pszenica)
  CZWAR-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (250g)  (seler, mleko,jęczmień) ze szpinakiem i białym serem ( mleko)
  TEK pastą mięsną z warzywami (25g) (wyrób (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g)
    własny) (karczek, seler,marchew,pietruszka, Ciasto marchewkowe  (wypiek własny)
  por) szczypiorek (3g) ogórek kiszony (15g) (jaja, pszenica,orzechy włoskie) banan 1/2 szt
  napój  miodowo-cytrynowy (200ml)
  Pestki  dyni do pochrupania (4g) kompot z jabłka i śliwki  (200ml)
  Kakao (200ml) (mleko) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 04.04.2025r do 10.04.2025r
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 04.04.2025 Kasza kukurydziana na mleku(200ml)(mleko) Zupa brokułowa z zacierkami (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK Chleb żytni  i chleb mieszany (35g) (seler, mleko,pszenica) Filet z miruny pieczony w piecu (80g)  (ryba,
     (pszenica,żyto) z masłem (5g) (mleko)   pszenica,jaja)
     i pomidorem (15g),posypane sezamem (sezam) gruszka 1/2szt
    Jajecznica ze szczypiorkiem  (1 szt./3g) Koktajl truskawkowy (200ml) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
    (jaja,mleko) (maślanka-mleko ) (wyrób własny) (80g)
   
    Herbata z suszonych owoców (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i  malin  (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus)
7 07.04.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Kasza gryczana (100g)
  PONIE- (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (250g) (seler) z mięsem z indyka i warzywami ( paparyka ,
  DZIAŁEK (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) cebula,pieczarka,kukurydza,) (50/80g)
    szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) Budyń waniliowy z musem
    marchewka do pochrupania (20g) malinowym i migdałami (150g)( mleko, Surówka  colesław (biała kapusta,marchew,
    migdały ) (wyrób własny) cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko )
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot wieloowocowy (200ml)
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
8 08.04.2025 Płatki owsiane na mleku  z dodatkiem Zupa ogórkowa  z ziemniakami (250g) Makaron z pełnego ziarna  (100g) (pszenica)
  WTOREK nasion chia (200ml) (mleko,owies) (seler, mleko) pulpeciki drobiowe (mięso z kurczaka) (60g)
    Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) z sosem pomidorowym (50g) (pszenica,mleko)
    (pszenica,owies,żyto)z masłem(5g)(mleko) Kisiel z mango i gruszki (150ml)
    twarożek z rzodkiewką (25g)  (mleko) (wyrób własny) surówka z ogórka kiszonego i marchwi z oliwą
    i szczypiorkiem (3g) chrupki kukurydziane (10g)  (80g)
    Herbata z suszonych owoców (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana kompot z jabłka i czarnej porzeczki  (200ml)
9 09.04.2025 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Żurek z grzankami  i jajkiem  (250g) Łazanki z kiszonej kapusty z  mięsem  i
  ŚRODA  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (seler, mleko,pszenica,jaja) wędliną  (230g) (pszenica )
    sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g)
    (mleko), szczypiorek (3g),ogórek kiszony
    (15g), kolorowa papryka (15g) sok jednodniowy – PYŁEK  (150ml) jabłko 1/2 szt
    Pestki słonecznika do pochrupania (4g) (jabłko,pomarańcza,cytryna,kurkuma)
    Kakao (mleko)  (200ml) chrupki kukurydziane (10g) kompot z suszonych owoców (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
10 10.04.2025 Kasza manna na mleku z dodatkiem Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
  CZWAR- siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, nuggetsy z fileta z kurczaka (80g)
  TEK Chleb razowy i chleb mieszany(35g) mleko,seler ) (wyrób własny) (jaja,)
  (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko)
  pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) Jabłko pieczone  z cynamonem 1/2 szt Surówka  colesław (biała kapusta,marchew,
   szczypiorek (3g) (mleko) Biszkopty bez cukru  (2 szt) (pszenica, cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko )
  marchewka do pochrupania (20g) mleko,jaja )
    lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
  Herbatka malinowa (200ml) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   WEGETARIAŃSKI
od 28.03.2025  do  03.04.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 28.03.2025 Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto, Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) (250g) (seler,jaja, mleko), Ryba po grecku  (80g/80g)
    pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów (ryba,jaja.pszenica,seler)
    (25g) papryka żółta (15g),roszponka Budyń waniliowy z musem truskawkowym
    (150g)  ( mleko ) (wyrób własny) gruszka 1/2szt
   
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot wieloowocowy (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (jabłko,czarna porzeczka, truskawka)
2 31.03.2025 Płatki jęczmienne na mleku  z dodatkiem Zupa pomidorowa z makaronem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PONIE- nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) (seler, mleko,pszenica) kotlet sojowy z warzywami (80g)
  DZIAŁEK Chleb pszenno-żytni  i  żytni  (35g )(żyto, (jaja,soja,pszenica,seler,marchewka,por,
    pszenica) z  masłem (5g) ( mleko) Zielony koktajl na maślance (150g) pietruszka)
    serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) (siemie lniane,kiwi,jabłko,natka pietruszki) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
     szczypiorek (3g) orzechy włoskie do pochrupania (4g) (80g)
  kompot wieloowocowy (200ml)
  Herbata malinowo – miętowa (200ml) woda niegazowana (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
3 01.04.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami  Pierogi leniwe z serem i  polewą waniliową
  WTOREK (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler,mleko),  (180g/ 50g)
    roszponka,ser żółty (20g) (mleko), ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko)
    szczypiorek (3g),pomidorki koktajlowe(15g) Owocowy mix  (100g)
    rzodkiewka (gruszka, kiwi,banan,pomarańcza) surówka z marchewki i  jabłka (80g)
    Ciasteczka owsiane  2 szt
    (owies,jaja) kompot z jabłka i śliwki ( 200ml)
    Herbata miętowa z cytryną (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
4 02.04.2025 Płatki gryczane na mleku z dodatkiem Kapuśniak z kiszonej  kapusty z Kasza pęczak  (100g) (jęczmień)
  ŚRODA siemienia lnianiego  (200ml) (mleko) ziemniakami  i majerankiem (250g) gulasz z tofu z marchewką,cukinią,fasolką
    Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) (seler) czerwoną  (100g) ( pszenica)
    (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g)
    rukolą, jajkiem (20g)(jaja),szczypiorek(3g), sok jednodniowy – Różowa Pantera (150ml) Surówka z kapusty pekińskiej,papryki,koperku
    pieczony burak (10g) (jabłko,gruszka, kapusta czerwona) marchwi,ogórka kiszonego z oliwą i psetkami
    orzechy włoskie (4g)  (orzechy) chrupki kukurydziane (10g) dyni (80g)
    Herbatka malinowa  (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i malin  (200ml)
5 03.04.2025 Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak Makaron z pełnego ziarna (pszenica)
  CZWAR-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (250g)  (seler, mleko,jęczmień) ze szpinakiem i białym serem ( mleko)
  TEK  pasztet sojowy z pieczarkami (20g) (soja) (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g)
     szczypiorek (3g) ogórek kiszony (15g) Ciasto marchewkowe  (wypiek własny)
  (jaja, pszenica,orzechy włoskie) banan 1/2 szt
  napój  miodowo-cytrynowy (200ml)
  Pestki  dyni do pochrupania (4g) kompot z jabłka i śliwki  (200ml)
  Kakao (200ml) (mleko) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   WEGETARIAŃSKI
od 04.04.2025r do 10.04.2025r
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 04.04.2025 Kasza kukurydziana na mleku(200ml)(mleko) Zupa brokułowa z zacierkami (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK Chleb żytni  i chleb mieszany (35g) (seler, mleko,pszenica) Filet z miruny pieczony w piecu (80g)  (ryba,
     (pszenica,żyto) z masłem (5g) (mleko)   pszenica,jaja)
     i pomidorem (15g),posypane sezamem (sezam) gruszka 1/2szt
    Jajecznica ze szczypiorkiem  (1 szt./3g) Koktajl truskawkowy (200ml) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
    (jaja,mleko) (maślanka-mleko ) (wyrób własny) (80g)
   
    Herbata z suszonych owoców (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i  malin  (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus)
7 07.04.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Kasza gryczana (100g)
  PONIE- (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (250g) (seler) z tofu z  warzywami ( paparyka ,brokuł
  DZIAŁEK (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) cebula,pieczarka,kukurydza,) (50/80g)
    szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) Budyń waniliowy z musem
    marchewka do pochrupania (20g) malinowym i migdałami (150g)( mleko, Surówka  colesław (biała kapusta,marchew,
    migdały ) (wyrób własny) cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko )
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot wieloowocowy (200ml)
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
8 08.04.2025 Płatki owsiane na mleku  z dodatkiem Zupa ogórkowa  z ziemniakami (250g) Makaron z pełnego ziarna  (100g) (pszenica)
  WTOREK nasion chia (200ml) (mleko,owies) (seler, mleko) kotlety sojowe (60g) (soja)
    Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) z sosem pomidorowym (50g) (pszenica,mleko)
    (pszenica,owies,żyto)z masłem(5g)(mleko) Kisiel z mango i gruszki (150ml)
    twarożek z rzodkiewką (25g)  (mleko) (wyrób własny) surówka z ogórka kiszonego i marchwi z oliwą
    i szczypiorkiem (3g) chrupki kukurydziane (10g)  (80g)
    Herbata z suszonych owoców (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana kompot z jabłka i czarnej porzeczki  (200ml)
9 09.04.2025 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Żurek z grzankami  i jajkiem  (250g) Łazanki z kiszonej kapusty  i pieczarek
  ŚRODA  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (seler, mleko,pszenica,jaja)   (230g) (pszenica )
    sałata,jajko (20g) (jaja),ser żółty(15g)
    (mleko), szczypiorek (3g),ogórek kiszony
    (15g), kolorowa papryka (15g) sok jednodniowy – PYŁEK  (150ml) jabłko 1/2 szt
    Pestki słonecznika do pochrupania (4g) (jabłko,pomarańcza,cytryna,kurkuma)
    Kakao (mleko)  (200ml) chrupki kukurydziane (10g) kompot z suszonych owoców (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
10 10.04.2025 Kasza manna na mleku z dodatkiem Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
  CZWAR- siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, kotlet z tofu,brokuła i płatków owsianych (80g)
  TEK Chleb razowy i chleb mieszany(35g) mleko,seler )  (jaja,owies)
  (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko)
  pastą z sera białego i ogórka zielonego (25g) Jabłko pieczone  z cynamonem 1/2 szt Surówka  colesław (biała kapusta,marchew,
   szczypiorek (3g) (mleko) Biszkopty bez cukru  (2 szt) (pszenica, cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko )
  marchewka do pochrupania (20g) mleko,jaja )
    lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
  Herbatka malinowa (200ml) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Wyłącz