Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 08.09.2025  do  12.09.2025
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 08.09.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem (250g) Kasza bulgur (100g) (pszenica)
  PONIE- (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (250g) (seler, mleko) pulpeciki wieprzowo- drobiowe (60g)
  DZIAŁEK (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) (łopatka i kurczak)  w sosie pomidorowym  (50g)
    szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) (jaja,pszenica, mleko)
    marchewka do pochrupania (20g) Koktajl truskawkowy (200ml)
    (maślanka-mleko ) (wyrób własny) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g)   (80g)
    (jęczmień,żyto,mleko) kompot z gruszki i czarnej porzeczki (200ml)
7 09.09.2025 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa ogórkowa z ziemniakami  (250g)  Pierogi leniwe z serem polane masłem z  bułką
  WTOREK (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (seler,mleko) tartą  (180g/ 50g)
    (mleko) szynka z indyka (20g),   ( jaja,pszenica,mleko)
  szczypiorek (3g), rukola (3g), rzodkiewka Kisiel z wiśni i jabłek z nasionami chia
   pomidorki koktajlowe (15g) (200ml) (wyrób własny) surówka z marchewki i  jabłka (80g)
  ser  żółty (20g) (mleko)
  Kakao (mleko)  (200ml)   maślanka waniliowa do picia (200ml) (mleko)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana woda niegazowana
8 10.09.2025 Płatki jaglane na mleku z dodatkiem nasion Rosół  z makaronem pszenno-jajecznym Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  ŚRODA chia (250ml) (mleko) (250g) (seler,pszenica,jaja) potrawka z kurczaka z warzywami  (120g)
    Chleb ziarnisty  i chleb mieszany (35g)   (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler,
    (żyto,pszenica,owies) z masłem (5g)(mleko) sok jednodniowy – ELIKSIR ELFÓW(150ml) pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica)
    serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) (jabłko,gruszka,czerwona porzeczka)
     szczypiorek (3g) Ciasteczka owsiane  2 szt Surówka z buraka i jabłka z oliwą i ziarnem
    (owies,jaja) słonecznika (80g)
    Herbata z suszonych owoców (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) woda niegazowana kompot ze śliwek  i jabłek (200ml)
9 11.09.2025 Chleb z ziarnami i bułka weka  (60g) Zupa pomidorowa  z ryżem (250g) Ziemniaki puree  (100g) ,(mleko)
  CZWAR- (pszenica,owies,żyto) z masłem (8g)    (seler,mleko) Kotlety z brokuła i mozarelli (80g)
  TEK (mleko) i pomidorem (15g), posypane (jaja,owies,mleko)
     sezamem (sezam) Ciasto szpinakowe  (wypiek własny) sałata lodowa,pomidor,szczypiorek,koperek
    Jajecznica ze szczypiorkiem  (1 szt./3g) (jaja, pszenica) z jogurtem i pestkami dyni (80g) (mleko)
    (jaja,mleko) jabłko 1/2 szt
  kompot wieloowocowy (200ml)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) woda niegazowana (jabłko,gruszka, czarna porzeczka )
  (jęczmień,żyto,mleko)
10 12.09.2025 Chleb razowy i chleb mieszany (60g) Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Kasza pęczak  (100g) (jęczmień)
  PIĄTEK (pszenica,żyto) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler) Filet z miruny pieczony w piecu (80g)  (ryba,
    roszponka (3g), kabanosy drobiowe (15g) pszenica,jaja)
    ser żółty (mleko)(15g), kolorowa Deserek z nasian chia  z musem
     papryka (15g) brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) Surówka z kiszonego ogórka i marchwi z oliwą
    (wyrób własny) (80g)
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot z suszonych owoców (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził :
                    st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.