Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
| JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||||
| od 27.10.2025 do 31.10.2025 | ||||||
| DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |||
| 27.10.2025 | Płatki jęczmienne na mleku z dodatkiem | Zupa z zielonego groszku z ziemniakami | Kasza bulgur (100g) (pszenica) | |||
| PONIE- | nasion chia (200ml) (mleko,jęczmień) | (250g) (seler,mleko) | Polędwiczki wieprzowe w sosie szpinakowym | |||
| DZIAŁEK | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | (60g/50g) (mleko,pszenica) | ||||
| pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | ||||||
| serem białym i rzodkiewką (25g)(mleko) | Banan 1 szt | Bukiet warzyw gotowanych na parze ( kalafior, | ||||
| szczypiorek (3g) | brokuł i marchew) (80g) | |||||
| Herbata malinowo – miętowa (200ml) | woda niegazowana | lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | ||||
| 28.10.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa ogórkowa z ryżem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) | |||
| WTOREK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko) | (seler,mleko) | kotlety z jajek (80g) (jaja,pszenica) | |||
| sałata,ser żółty (15g) (mleko), | ||||||
| kabanosy drobiowe (20g), | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | |||||
| szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) | jabłko 1/2 szt | i pestkami słonecznika (80g) | ||||
| ogórek zielony (15g) | Paluch z makiem (40g) (jaja, pszenica) | |||||
| Maślanka waniliowa (mleko) (200ml) | ||||||
| Herbata miętowa z cytryną (200ml) | ||||||
| (dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | kompot ze śliwek i gruszek (200ml) | ||||
| 29.10.2025 | Płatki gryczane na mleku z dodatkiem | Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) | |||
| ŚRODA | siemienia lnianiego (200ml) (mleko) | (seler, mleko), | ze szpinakiem i białym serem ( mleko) | |||
| Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g) | |||||
| (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | Ciasteczka owsiane 2 szt | |||||
| rukolą, jajkiem (20g)(jaja),szczypiorek(3g), | (owies,jaja) | gruszka 1/2szt | ||||
| pomidor (10g) | sok jednodniowy – Kaprys (150ml) | |||||
| orzechy włoskie (4g) (orzechy) | (jabłko,pomarańcza,burak,marchew) | |||||
| kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||||||
| Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | |||||
| 30.10.2025 | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | Zupa z fasolki szparagowej z kaszą jaglaną | Ziemniaki z koperkiem (100g) , | |||
| CZWAR- | pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | (250g) (seler,mleko) | Udko z kurczaka pieczone w ziołach 1 szt | |||
| TEK | pastą z soczewicy z warzywami | |||||
| (25g)( seler,pietruszka marchew,por) | Koktajl jagodowy (200ml) | Buraczki zasmażane (80g) | ||||
| szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | (mleko.pszenica) | ||||
| Pestki dyni do pochrupania (4g) | Podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||||
| Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||||
| (jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z gruszki i malin (200ml) | ||||
| 31.10.2025 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Krem z dyni z prażonymi pestkami | Puree ziemniaczano – dyniowe (100g) (mleko) | |||
| PIĄTEK | Chleb pszenno-żytni i żytni (35g )(żyto, | dyni (250g) (seler,mleko) | Ryba po grecku (80g/80g) | |||
| pszenica) z masłem (5g) ( mleko) | (ryba,jaja.pszenica,seler) | |||||
| Dzień dyni | rukolą ,serem żółtym (20g) (mleko) | |||||
| szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) | Deserek z nasian chia z musem | gruszka 1/2szt | ||||
| brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | ||||||
| marchewka do pochrupania (20g) | (wyrób własny) | |||||
| kompot wieloowocowy (200ml) | ||||||
| Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | ||||
| Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||||
| tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||||
| Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||||
| W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||||
| jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||||
| Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||||
| Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||||
| W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||||
| i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||||
| Sporządził : | ||||||
| st. Intendent – Bożena Gorący | ||||||
| JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||||
| od 03.11.2025r do 07.11.2025r | ||||||
| DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |||
| 03.11.2025 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak | Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i | |||
| PONIE- | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (250g) (seler, mleko,jęczmień) | wędliną (200g) ( mięso -szynka wieprzowa, | |||
| DZIAŁEK | (mleko) pastą z tuńczyka (20g) (ryba,mleko) | kiełbasa śląska drobiowa) ( pszenica,jaja ) | ||||
| szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym(15g) | Jabłko pieczone z cynamonem 1/2 szt | |||||
| Pestki dyni do pochrupania (4g) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | marchewka do pochrupania (20g) | ||||
| mleko,jaja ) | ||||||
| Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | |||||
| (jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||||
| 04.11.2025 | Płatki owsiane na mleku z dodatkiem | Zupa brokułowa z makaronem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) | |||
| WTOREK | nasion chia (200ml) (mleko,owies) | (makaron z pełnego ziarna) | Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo – | |||
| Chleb żytni i bułka weka (35g) | (seler, mleko,pszenica) | pomidorowym (pszenica,mleko) (80g/50g) | ||||
| (pszenica,owies,żyto)z masłem(5g)(mleko) | (ryż,kapusta biała,mięso wieprzowe-łopatka) | |||||
| twarożek z ogórkiem zielonym (25g)(mleko) | Koktajl malinowy z dodatkiem nasion lnu | jabłko 1/2 szt | ||||
| i szczypiorkiem (3g) | (200ml) (maślanka-mleko ) | |||||
| Herbata z suszonych owoców (200ml) | (wyrób własny) | kompot z gruszki i śliwki (200ml) | ||||
| (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | |||||
| 05.11.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Pomidorowa z komosą ryżową | Ziemniaki z koperkiem (100g) | |||
| ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko, pszenica) | kotlety z soczewicy (80g) (pszenica,jaja) | |||
| sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) | ||||||
| (mleko), szczypiorek (3g),ogórek zielony | sok jednodniowy – Królewski (150ml) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||||
| (15g), kolorowa papryka (15g) | (jabłko,marchew,cytryna) | (80g) | ||||
| Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | chrupki kukurydziane (10g) | |||||
| Kakao (mleko) (200ml) | ||||||
| (dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | kompot z jabłek i wiśni (200ml) | ||||
| 06.11.2025 | Kasza manna na mleku z dodatkiem | Rosół z makaronem pszenno-jajecznym | Ryż na sypko (100g) | |||
| CZWAR- | siemienia lnianego(200ml) (mleko,pszenica) | (250g) (seler,pszenica,jaja) | potrawka z kurczaka z warzywami (120g) | |||
| TEK | Chleb razowy i chleb mieszany(35g) | (groszek zielony,fasolka szparagowa,seler, | ||||
| (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | pietruszka,marchew) (seler,mleko,pszenica) | |||||
| pastą z sera białego i truskawki (25g) | banan 1 szt | |||||
| posypane płatkami migdałów (migdały) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||||
| ogórek kiszony 1/2 szt | ||||||
| marchewka do pochrupania (20g) | ||||||
| kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||||||
| Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | |||||
| 07.11.2025 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa krem z kalafiora z grzankami (250g) | Kasza gryczana (100g) | |||
| PIĄTEK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (pszenica,seler, mleko) | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |||
| pastą jajeczną (25g) (jaja,mleko) | pszenica,jaja) | |||||
| szczypiorkiem (3g) i pomidorem (15g) | ||||||
| gruszka 1/2 szt | Fasolka szparagowa z bułką tartą (80g) | |||||
| Pestki słonecznika do pochrupania | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | (pszenica,masło) | ||||
| Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | mleko,jaja ) | |||||
| (jęczmień,żyto,mleko) | kompot z gruszki i malin (200ml) | |||||
| woda niegazowana | ||||||
| Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||||
| tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||||
| Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||||
| W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||||
| jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||||
| Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||||
| Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||||
| W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||||
| i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||||
| Sporządził : | ||||||
| st. Intendent – Bożena Gorący | ||||||



