Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 14.10.2024  do  18.10.2024
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 14.10.2024 Płatki jaglane na mleku (200ml) (mleko) Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Kasza bulgur (100g) (pszenica)
  PONIE- Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g) (250g) (seler) filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g)
  DZIAŁEK (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) (pszenica,seler)
  (mleko) sałatą, serem żółtym  (20g) Budyń waniliowy z musem
  szczypiorkiem (3g),pomidorem (15g) malinowym  (150g)  ( mleko ) surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pora
  marchewka do pochrupania (20g) (wyrób własny) i marchewki  z oliwą (80g)
 
    Herbata z suszonych owoców (200ml) kompot ze  malin i jabłek (200ml)
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana
2 15.10.2024 Chleb kukurydziany i chleb żytni (60g) Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem Risotto jarskie z warzywami (200g)
  WTOREK  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) i ziemniakami  (250g) (seler,mleko) (pieczarka,papryka,fasolka czerwona,cebulka,
  sałata,wędlina drobiowa (20g)   brokuł) z sosem śmietanowo-czosnkowym (50g)
     szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) Tosty z serem żółtym, pomidorem i bazylią (mleko)
  Pestki słonecznika do pochrupania (4g) (60/30g/20g) (pszenica,mleko) gruszka 1/2szt
 
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) lemoniada z cytryną i miodem (200ml) kompot wieloowocowy (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) (jabłko,czarna porzeczka, truskawka)
3 16.10.2024 Kasza manna na mleku (200ml)(mleko,pszenica) Zupa wiejska z makaronem z pełnego Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  ŚRODA Chleb żytni i chleb mieszany (35g) ziarna (250g) Kotlet schabowy (80g)  (jaja,pszenica)
    (pszenica,żyto) z masłem (5g) (seler,śmietana z mleka,pszenica)
  (mleko) pastą z tuńczyka  (25g),(ryba, surówka z ogórka kiszonego,kukurydzy ,
  mleko) szczypiorek (3g), pomidor (15g) sok jednodniowy -Buraczana słodych (150ml) marchewki, koperku z oliwą  (80g)
  (jabłko,cytryna,burak)
  Ciasteczka owsiane 2 szt (owies,jaja, mleko) kompot ze śliwek i jabłek (200ml)
  Herbata z cytryną (200ml)
4 17.10.2024 Chleb orkiszowy  i chleb mieszany (60g) Żurek z ziemniakami i jajkiem (250g) Makaron z pełnego ziarna  (100g) (pszenica)
  CZWAR- (żyto,pszenica) z masłem (8g)(mleko)  (seler, mleko) pulpeciki drobiowe (mięso z indyka) (60g)
  TEK  humus z suszonymi pomidorami (25g) z sosem pomidorowym (50g) (pszenica,mleko)
  (sezam) ,szczypiorek (3g) ogórek kiszony Ciasto ze śliwkami (wypiek własny)
   (15g) (jaja, pszenica ,mleko) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
  jabłko 1/2 szt  mleko z cynamonem  (200ml) (mleko) (80g)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g)  
  (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana kompot z jabłka i  malin  (200ml)
5 18.10.2024 Płatki owsiane na mleku (200ml)(owies,mleko) Zupa pomidorowa  z ryżem  (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g)    (seler,mleko) Ryba po grecku  (80g/80g)
    (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) (mleko) (ryba,jaja.pszenica,seler)
    pastą serowo-jajeczną  (20g) (mleko,jaja)
    z pieczonym burakiem (10g) i rukolą podpłomyki 1 szt  (pszenica)
  banan 1 szt
  Pestki dyni do pochrupania (4g) kompot ze śliwek  i jabłek (200ml)
  Herbata z suszonych owoców (200ml) woda niegazowana
    (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
 tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 21.10.2024  do  25.10.2024
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 21.10.2024 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (250g) Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym
  PONIE-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (seler, mleko)  (makaronem z pełnego ziarna,wieprzowina)
  DZIAŁEK jajkiem (20g)  (jaja), szczypiorek (3g) , (100g/50g/50g)    posypane parmezanem (15g)
    pomidor (15g) „Lody” serowe (80g) (mleko) (pszenica,mleko)
    Pestki dyni do pochrupania (4g) z musem truskawkowym i wafelkiem jabłko 1/2 szt
    (pszenica) (wyrób własny)
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot z gruszki i wiśni  (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana
7 22.10.2024 Chleb razowy  i chleb mieszany (60g) Krupnik zabielany z  kaszą pęczak , Makaron z pełnego ziarna ( pszenica)
  WTOREK  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) ziemniakami i natką pietruszki (250g) ze szpinakiem i białym serem ( mleko)
   sałata (3g), jajko 1/2 szt (jaja)  (seler,mleko,jęczmień) (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g)
    ser żółty (mleko)(15g),kabanosy drobiowe
  (15g) kolorowa papryka(15g) Kisiel z czarnej porzeczki i jabłek (200ml) jabłko 1/2szt
  (wyrób własny)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) podpłomyki 1 szt (pszenica)
  (jęczmień,żyto,mleko) Kompot z suszonych owoców i mięty (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina,mięta)
8 23.10.2024 Kasza kukurydziana na mleku (200ml) Zupa pieczarkowa z makaronem  z pełnego Ziemniaki  puree (100g) (mleko)
  ŚRODA (mleko) Chleb ziarnisty  i chleb mieszany ziarna  (250g) (seler,mleko,pszenica) kotlet mielony wieprzowo-drobiowy (80g)
    (35g) (żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) (mięso łopatka i indyk)    (jaja,pszenica)
  (mleko) roszponka (3g),jajkiem (25g)(jaja) sok jednodniowy – Dyniogłowy (150ml)
  pomidor (15g) szczypiorek (3g) (jabłko,dynia,cytryna,marchew) sałata lodowa,ogórek zielony,szczypiorek,
  Ciasteczka owsiane 2 szt (owies,jaja, mleko) ziarno słonecznika i kperek z jogurtem (80g)
  Herbata miętowa z cytryną (200ml)  (mleko)
  woda niegazowana Kompot z malin i jabłek (200ml)
9 24.10.2024 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g) Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) Ryż brązowy (100g)
  CZWAR- (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g)(mleko)    (seler,mleko) leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i
  TEK pastą mięsną z warzywami  (20g), (seler) ,   pomidorem  (150g)
  (wyrób własny) Ciasto marchewkowe  (wypiek własny)
  szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) (jaja, pszenica) jabłko1/2szt
  Pestki  dyni do pochrupania (4g)
  Mleko do picia (200ml)   (mleko) kompot ze śliwek  i jabłek (200ml)
  Kakao (mleko)  (200ml) woda niegazowana
10 25.10.2024 Płatki jęczmienne na mleku (200ml) Zupa warzywna z kaszą jaglaną,groszkiem, Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK (jęczmień,mleko)  fasolką szparagową i kalafiorem (250g) Paluszki rybne (z miruny)  (80g) (ryba,jaja,
    Chleb razowy  i chleb mieszany (35g) (seler, mleko) pszenica) (wyrób własny)
    (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko)  
  pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) Koktajl truskawkowy (200ml) surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy,
   szczypiorek (3g) (mleko) (maślanka-mleko ) (wyrób własny) i papryki z oliwą (80g)
  orzechy włoskie (5g) (orzechy)
  Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana kompot ze śliwek  i jabłek (200ml)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda
                    st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Wyłącz