Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 26.05.2023 do 01.06.2023 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 2023-05-26 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
PIĄTEK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | (250g) (seler,mleko) | z białym serem (mleko) | |
(mleko) pastą z tuńczyka (25g),(ryba, | (100g/80g) i polewą jagodową ( mleko) (50g) | |||
mleko) szczypiorek (3g), ogórek kiszony | Kisiel z truskawek i jabłek (200ml) | |||
(15g) | (wyrób własny) | gruszka 1/2 szt | ||
pestki słonecznika do pochrupania (3g) | chrupki kukurydziane (10g) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka,malina) | ||
2 | 2023-05-29 | Płatki owsiane na mleku (200ml) | Żurek z ziemniakami i jajkiem (250g) | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
PONIE- | (owies,mleko) | (seler, mleko) | pulpeciki wieprzowo- drobiowe (60g) | |
DZIAŁEK | Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (łopatka i indyk) w sosie pomidorowym (50g) | ||
(żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | (jaja,pszenica, mleko) | |||
sałatą ,serem żółtym (20g) (mleko) | Ciasteczka owsiane 2 szt (owies, mleko) | |||
szczypiorek (3g) rzodkiewka (15g) | truskawki (50g) | Surówka z kiszonego ogórka i marchwi z oliwą | ||
(80g) | ||||
jabłko 1/2 szt | ||||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i rabarbaru (200ml) | ||
3 | 2023-05-30 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Zupa z zielonego groszku z ziemniakami | Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem |
WTOREK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko) | i polewą jogurtową (200g/50g) (mleko) | |
wędlina (20g), jajko 1/2szt,szczypiorek (3g) | ||||
sałata, pomidorki koktajlowe (10g) | Talerz warzywno- owocowy : | marchewka do pochrupania (20g) | ||
kalarepa (15g),borówki (15g), gruszka (20g) | ||||
Pestki dyni do pochrupania | banan (20g) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | ||||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | ||
4 | 2023-05-31 | Chleb żytni i chleb orkiszowy (60g) | Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym | |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (makaronem z pełnego ziarna,wieprzowina) | ||
wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) | Paluch z makiem (50g) (jaja,pszenica) | (100g/50g/50g) posypane parmezanem (15g) | ||
wycieczka | (mleko), szczypiorek (3g),pomidor (15g) | jabłko 1 szt | (pszenica,mleko) | |
soczek jabłkowy z rurką 1 szt | ||||
woda 0,5l | ||||
Herbata z cytryną (200ml) | ||||
kompot wiśniowy (250ml) | ||||
5 | 2023-06-01 | Bułeczka grahamka (80g) (pszenica) | Pomidorowa z makaronem z pełnego ziarna | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
CZWAR- | z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler, mleko, pszenica) | Udko z kurczaka pieczone w ziołach 1 szt | |
TEK | Jajecznica ze szczypiorkiem (1 szt./3g) | |||
(jaja,mleko) | Deser- Jogurtowiec z kolorowymi | Mizeria z ogórka,sałaty i rzodkiewki z jogurtem | ||
pomidorki koktajlowe (15g) | galaretkami (mleko) (100g) | (80g) (mleko) | ||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | truskawki (50g) | |||
Mleko do picia (200ml) (mleko) | kompot z gruszki i wiśni (200ml) | |||
woda niegazowana | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 02.06.2023 do 09.06.2023 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 2023-06-02 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml) | Zupa krem z ogórka zielonego z grzankami | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | (jęczmień, mleko) | i pestkami słonecznika (250g) | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (seler,mleko,pszenica) | pszenica,jaja) | ||
(żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | ||||
pastą serowo-jajeczną (20g) (mleko,jaja) | Koktajl jagodowy (200ml) | Fasolka szparagowa z bułką tartą (80g) | ||
z pieczonym burakiem(10g) i szczypiorkiem | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | (pszenica,mleko) | ||
(3g) | ||||
Herbata miętowo- owocowa (200ml) | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | |||
(mięta,żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | |||
7 | 2023-06-05 | Chleb żytni i chleb orkiszowy (60g) | Zupa kalafiorowa z makaronem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, | Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo – | |
DZIAŁEK | sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) | mleko) | pomidorowym (pszenica,mleko) (80g/50g) | |
(mleko), szczypiorek (3g),ogórek zielony | (ryż,kapusta biała,mięso wieprzowe-łopatka) | |||
(15g), kolorowa papryka (15g) | Truskawki (80g) | |||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | |||
jaja,mleko) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
8 | 2023-06-06 | Płatki owsiane na mleku (200ml) (owies, | Barszcz czerwony z ziemniakami,kapustą | Kasza gryczana (100g) , |
WTOREK | mleko) | białą i fasolą (250g) (seler,mleko) | gulasz z mięsa indyka z warzywami | |
Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | (fasolka szparagowa,papryka,kukurydza,cukinia, | |||
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | pomidory) (200g) (pszenica) | |||
(mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) | „Lody” serowe (80g) (mleko) | |||
pomidor (15g) szczypiorek (3g) | z musem brzoskwiniowym i wafelkiem | surówka z ogórka kiszonego,kukurydzy , | ||
Pestki dyni do pochrupania (3g) | (pszenica) (wyrób własny) | marchewki, koperku z oliwą (80g) | ||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłek i rabarbaru (200ml) | ||
9 | 2023-06-07 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Zupa pomidorowa z komosą ryżową | Pierogi leniwe z polewą waniliową (200g/ 50g) |
ŚRODA | (żyto,pszenica) z masłem (8g)(mleko) | (250g) (seler,mleko) | ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko) | |
sałata, krakowska pieczona (20g), | ||||
szczypiorek (3g), rzodkiewka | surówka z marchewki i jabłka (80g) | |||
mieszanka studencka do pochrupania (4g) | sok jednodniowy – PYŁEK (150ml) | |||
(jabłko,pomarańcza,cytryna,kurkuma) | ||||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||
(żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | |||
10 | 2023-06-09 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Zupa ogórkowa z ryżem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
PIĄTEK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler,mleko) | Jajko sadzone 1 szt | |
pastą z sera białego i wiśni (25g) (mleko) | ||||
Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | |||
orzechy włoskie do chrupania (5g) | jaja,mleko) | (80g) | ||
(orzechy) | jabłko 1/2 szt | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | sok 100% jabłko-marchewka (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |