Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 26.05.2023  do  01.06.2023
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 2023-05-26 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami Makaron z pełnego ziarna ( pszenica)
  PIĄTEK (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (250g) (seler,mleko) z białym serem (mleko)
    (mleko) pastą z tuńczyka  (25g),(ryba, (100g/80g) i polewą jagodową ( mleko) (50g)
    mleko) szczypiorek (3g), ogórek kiszony Kisiel z truskawek i jabłek (200ml)
    (15g) (wyrób własny) gruszka 1/2 szt
    pestki słonecznika do pochrupania (3g) chrupki kukurydziane (10g)
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g) kompot wieloowocowy (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana (jabłko,gruszka,malina)
2 2023-05-29 Płatki owsiane na mleku (200ml) Żurek z ziemniakami  i jajkiem  (250g) Kasza bulgur (100g) (pszenica)
  PONIE- (owies,mleko) (seler, mleko) pulpeciki wieprzowo- drobiowe (60g)
  DZIAŁEK Chleb razowy  i chleb mieszany (35g) (łopatka i indyk)  w sosie pomidorowym  (50g)
    (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) (jaja,pszenica, mleko)
    sałatą ,serem żółtym (20g) (mleko) Ciasteczka owsiane 2 szt  (owies, mleko)
    szczypiorek (3g) rzodkiewka (15g) truskawki (50g) Surówka z kiszonego ogórka i marchwi z oliwą
    (80g)
  jabłko 1/2 szt
  Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i rabarbaru  (200ml)
3 2023-05-30 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Zupa z zielonego groszku z ziemniakami Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
  WTOREK (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler, mleko) i polewą jogurtową (200g/50g)  (mleko)
    wędlina (20g), jajko 1/2szt,szczypiorek (3g)  
    sałata, pomidorki koktajlowe (10g) Talerz warzywno- owocowy : marchewka do pochrupania (20g)
    kalarepa (15g),borówki (15g), gruszka (20g)
    Pestki dyni do pochrupania banan (20g)
    Kakao (mleko)  (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
4 2023-05-31 Chleb żytni  i chleb orkiszowy (60g) Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym
  ŚRODA  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko)  (makaronem z pełnego ziarna,wieprzowina)
    wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) Paluch z makiem  (50g)  (jaja,pszenica) (100g/50g/50g)    posypane parmezanem (15g)
  wycieczka (mleko), szczypiorek (3g),pomidor (15g) jabłko 1 szt (pszenica,mleko)
    soczek jabłkowy z rurką  1 szt
    woda 0,5l
    Herbata z cytryną (200ml)
    kompot wiśniowy (250ml)
 
5 2023-06-01 Bułeczka grahamka  (80g) (pszenica) Pomidorowa z makaronem z pełnego ziarna Ziemniaki z koperkiem (100g)
  CZWAR-  z masłem (8g) (mleko) (250g) (seler, mleko, pszenica) Udko z kurczaka pieczone w ziołach  1 szt
  TEK Jajecznica ze szczypiorkiem  (1 szt./3g)
  (jaja,mleko) Deser- Jogurtowiec z kolorowymi Mizeria z ogórka,sałaty i rzodkiewki z  jogurtem
  pomidorki koktajlowe (15g) galaretkami  (mleko) (100g) (80g) (mleko)
  Pestki słonecznika do pochrupania (4g) truskawki  (50g)
  Mleko do picia (200ml)  (mleko) kompot z gruszki i wiśni  (200ml)
    woda niegazowana woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda
                    st. Intendent – Bożena Gorący
JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 02.06.2023  do  09.06.2023
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 2023-06-02 Płatki jęczmienne na mleku (200ml) Zupa krem z ogórka zielonego z grzankami Ziemniaki z koperkiem (100g) ,
  PIĄTEK (jęczmień, mleko) i pestkami słonecznika (250g) Filet z miruny pieczony w piecu (80g)  (ryba,
    Chleb razowy  i chleb mieszany (35g)  (seler,mleko,pszenica) pszenica,jaja)
   (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko)  
  pastą serowo-jajeczną  (20g) (mleko,jaja) Koktajl jagodowy (200ml) Fasolka szparagowa z bułką tartą  (80g)
  z pieczonym burakiem(10g) i szczypiorkiem (maślanka-mleko ) (wyrób własny) (pszenica,mleko)
  (3g)
    Herbata miętowo- owocowa  (200ml) kompot ze śliwek i jabłek (200ml)
    (mięta,żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana
7 2023-06-05 Chleb żytni  i chleb orkiszowy (60g) Zupa kalafiorowa z makaronem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
  PONIE-  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (makaron z pełnego ziarna) (pszenica, Gołąbki bez zawijania w sosie śmietanowo –
  DZIAŁEK sałata,wędlina drobiowa (20g) ser żółty(15g) mleko) pomidorowym  (pszenica,mleko)  (80g/50g)
    (mleko), szczypiorek (3g),ogórek zielony (ryż,kapusta biała,mięso wieprzowe-łopatka)
  (15g), kolorowa papryka (15g) Truskawki (80g)
  Pestki słonecznika do pochrupania (4g) Biszkopty bez cukru  (2 szt)  (pszenica,
  jaja,mleko) kompot wieloowocowy (200ml)
  Kakao (mleko)  (200ml) (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
8 2023-06-06 Płatki owsiane na mleku (200ml) (owies, Barszcz czerwony z ziemniakami,kapustą Kasza gryczana (100g) ,
  WTOREK mleko) białą i fasolą (250g) (seler,mleko) gulasz z mięsa indyka z warzywami
    Chleb z ziarnami i bułka weka  (35g) (fasolka szparagowa,papryka,kukurydza,cukinia,
  (pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) pomidory)  (200g) (pszenica)
  (mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) „Lody” serowe (80g) (mleko)
  pomidor (15g) szczypiorek (3g) z musem brzoskwiniowym i wafelkiem surówka z ogórka kiszonego,kukurydzy ,
  Pestki dyni do pochrupania (3g) (pszenica) (wyrób własny) marchewki, koperku z oliwą  (80g)
 
    Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana kompot z jabłek  i  rabarbaru (200ml)
9 2023-06-07 Chleb razowy i chleb mieszany (60g) Zupa pomidorowa  z komosą ryżową  Pierogi leniwe z polewą waniliową (200g/ 50g)
  ŚRODA (żyto,pszenica) z masłem (8g)(mleko) (250g)   (seler,mleko) ( jaja,pszenica,twaróg – mleko, jogurt- mleko)
    sałata, krakowska pieczona (20g),  
  szczypiorek (3g), rzodkiewka   surówka z marchewki i jabłka (80g)
  mieszanka studencka  do pochrupania (4g) sok jednodniowy –   PYŁEK  (150ml)
  (jabłko,pomarańcza,cytryna,kurkuma)
  Herbata z suszonych owoców (200ml) podpłomyki 1 szt  (pszenica)
  (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) lemoniada z miodem i cytryną (200ml)
10 2023-06-09 Chleb razowy  i chleb mieszany (60g) Zupa ogórkowa  z ryżem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
  PIĄTEK  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko)   (seler,mleko) Jajko sadzone  1 szt
    pastą z sera białego i wiśni  (25g) (mleko)
    Biszkopty bez cukru  (2 szt)  (pszenica, Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą
    orzechy włoskie  do chrupania (5g) jaja,mleko) (80g)
   (orzechy) jabłko 1/2 szt
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) sok 100% jabłko-marchewka (200ml)
    (jęczmień,żyto,mleko) woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda
                    st. Intendent – Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Wyłącz