Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 09.11.2023 do 15.11.2022 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 09.11.2023 | Płatki owsiane na mleku (200ml) | Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
CZWAR- | (owies,mleko) | (mleko,seler) | kotlet schabowy (80g) (pszenica,jaja) | |
TEK | Chleb żytni i chleb mieszany (35g) | |||
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) | Budyń waniliowy z malinami (150g) | Mizeria z ogórka zielonego,szczypiorku i koperku | ||
pastą warzywną z fasolą czerwoną i | (wyrób własny) ( mleko ) | z jogurtem naturalnym (80g) (mleko) | ||
suszonymi pomidorami (25g) | i wafelkiem (pszenica) | |||
szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym (15g) | ||||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
2 | 10.11.2023 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) | Puree z ziemniaka i marchewki (100g) (mleko) |
PIĄTEK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler,mleko,pszenica) | Kotlet mielony z miruny z warzywami (80g) | |
jajkiem (20g),) (jaja) szczypiorek (3g) , | (ryba,seler,jaja,pszenica) | |||
pomidor (15g) posypane sezamem (sezam) | ||||
jabłko 1/2 szt | podpłomyki 1 szt (pszenica) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi ,cebulki | ||
marchewka do pochrupania (30g) | z oliwą (80g) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | ||||
woda niegazowana | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | |||
3 | 13.11.2023 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) | Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) | Łazanki z kiszonej kapusty z mięsem i |
PONIE- | (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) | (seler, mleko), | wędliną (200g)(mięso -szynka wieprzowa,wędlina | |
DZIAŁEK | (mleko) sałata, wędlina drobiowa (20g) | z kurczaka) (pszenica,jaja) | ||
jajko 1/2 szt (3g) papryka (15g) | ||||
szczypior (3g) ogórek zielony (15g) | Tosty z serem żółtym , pomidorem | jabłko 1/2 szt | ||
ananasem i bazylią (60g) (pszenica,mleko) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia ) | ||
4 | 14.11.2023 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml) | Żurek z grzankami i jajkiem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) |
WTOREK | (jęczmień,mleko) | (seler, mleko,pszenica) | nuggetsy z fileta z kurczaka (80g) | |
chleb orkiszowy i mieszany (80g)(pszenica, | (wyrób własny) (jaja,) | |||
żyto) z masłem (5g) (mleko) | Talerz warzywno- owocowy : | |||
pastą z sera białego i prażonego | kalarepa (15g),marchew (15g), gruszka (25g) | Surówka colesław (biała kapusta,marchew, | ||
słonecznika (25g) (mleko), pomidor(15g) | borówki (15g) | cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko ) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | ||||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | Kompot z gruszki i wiśni (200ml) | ||
5 | 15.11.2023 | Bułeczka z ziarnami (80g) (pszenica,żyto, | Zupa brukselkowa z ziemniakami (250g) | Makaron z pełnego ziarna (pszenica) |
ŚRODA | owies) z masłem (8g) (mleko) | (seler,mleko) ) | z białym serem (mleko) (200g) | |
paróweczka z szynki z ketchupem (2 szt) | i polewą jagodową ( mleko) (50g) | |||
słupki ogórka zielonego i papryki (20g) | sok jednodniowy – RÓŻOWA PANTERA (150ml) | |||
(jabłko,gruszka,czerwona kapusta) | marchewka do pochrupania (30g) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | kompot z jabłka i śliwki (200ml) | |||
woda niegazowana | ||||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz Katarzyna Banda | ||||
st. intendent Bożena Gorący
|
||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 16.11.2023 do 22.11.2023 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 16.11.2023 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml) | Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
CZWAR- | (jęczmień,mleko) | (seler, mleko) | klopsiki wieprzowo- drobiowe (60g) | |
TEK | Chleb żytni i chleb mieszany (35g) | (łopatka i indyk) w sosie pomidorowym (50g) | ||
(żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) | (jaja,pszenica,mleko) | |||
serem żółtym (20g) (mleko) | gruszka 1/2szt | |||
szczypiorek (3g), papryka (15g) | surówka z ogórka kiszonego,marchewki ,koperku | |||
z oliwą (80g) | ||||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
7 | 17.11.2023 | Bułeczka grahamka (40g) (pszenica) | Kapuśniak ze słodkiej kapusty z | Ryż biały na sypko (100g) , |
PIĄTEK | z masłem (8g) (mleko) | ziemniakami i koperkiem (250g) | Paluszki rybne (z miruny) (80g) (ryba,jaja, | |
serek biały z truskawkami (80g) (mleko) | (seler,pszenica) | pszenica) (wyrób własny) | ||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | Kisiel z jabłek i malin (200ml) | Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą (80g) | ||
(wyrób własny) | (mleko,pszenica) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | ||||
woda niegazowana | kompot z gruszki i czarnej porzeczki (200ml) | |||
8 | 20.11.2023 | Płatki jaglane na mleku (200ml) (mleko) | Zupa brokułowo-kalafiorowa z zacierkami | Ziemniaki puree (100g) (mleko) |
PONIE- | Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (250g) (seler,pszenica, mleko), | leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i | |
DZIAŁEK | (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | pomidorem (150g) | ||
sałata ,krakowska pieczona (20g) | Deserek z nasian chia z musem | |||
szczypiorek(3g),pomidor (15g) | brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) | jabłko1/2sz | ||
(wyrób własny) | ||||
kompot z jabłka,truskawki i gruszki (200ml) | ||||
Herbatka malinowa (200ml) | woda niegazowana | |||
9 | 21.11.2023 | Chleb z ziarnami i bułka weka (60g) | Zupa grochowa z ziemniakami i | Makaron z pełnego ziarna (pszenica) |
WTOREK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | majerankiem (250g) (seler) | ze szpinakiem i białym serem ( mleko) | |
(mleko) sałata (3g), jajko 1/2 szt (jaja) | (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g) | |||
ser żółty (mleko)(15g),kabanosy drobiowe | Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | |||
(15g) kolorowa papryka(15g) | jaja,mleko) | marchewka do pochrupania (30g) | ||
mandarynka 1szt | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | kompot z jabłek i truskawek (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | |||
10 | 22.11.2023 | Płatki gryczane na mleku (200ml)(mleko) | Zupa warzywna z ziemniakami,groszkiem, | Kasza jęczmienna (100g) (jęczmień) |
ŚRODA | Chleb orkiszowy i bułka weka (35g) | fasolką szparagową i kapustą (250g) | bitki z fileta indyka z warzywami (marchew,por, | |
(pszenica,żyto) z masłem (5g) (mleko) | (seler,mleko) | seler,pietruszka ,cebula) w sosie śmietanowym | ||
pastą z soczewicy z warzywami (25g) | (50g/50g) (pszenica, mleko) | |||
( seler) ,szczypiorek (3g) ogórek kiszony | sok jednodniowy – ROKITEK (150ml) | |||
(15g) | (jabłko,pomarańcza,rokitnik,kurkuma) | Surówka z buraka i jabłka z oliwą i ziarnem | ||
podpłomyki 1 szt (pszenica) | słonecznika (80g) | |||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | napój z suszonych malin i mięty (200ml) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji | ||||
na temat żywności tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz Katarzyna Banda | ||||
st. intendent Bożena Gorący |