Jak układamy jadłospis?

Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Menu przedszkolaka

JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 09.11.2023 do 15.11.2022
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
1 09.11.2023 Płatki  owsiane na mleku (200ml) Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
  CZWAR- (owies,mleko) (mleko,seler) kotlet schabowy  (80g) (pszenica,jaja)
  TEK Chleb żytni  i chleb mieszany (35g)
   (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) Budyń waniliowy z malinami (150g) Mizeria z ogórka zielonego,szczypiorku i koperku
  pastą warzywną z fasolą czerwoną i (wyrób własny)  ( mleko ) z jogurtem naturalnym  (80g) (mleko)
  suszonymi pomidorami (25g) i wafelkiem (pszenica)
  szczypiorkiem (3g),ogórkiem kiszonym (15g)
    Herbata miętowa z cytryną (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i czarnej porzeczki  (200ml)
2 10.11.2023 Chleb żytni  i chleb mieszany (60g) Zupa pieczarkowa z makaronem (250g) Puree z ziemniaka i marchewki (100g) (mleko)
  PIĄTEK  (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) (seler,mleko,pszenica) Kotlet mielony z miruny z warzywami (80g)
    jajkiem (20g),) (jaja) szczypiorek (3g) , (ryba,seler,jaja,pszenica)
    pomidor (15g) posypane sezamem (sezam)
  jabłko 1/2 szt podpłomyki 1 szt  (pszenica) Surówka z kiszonej kapusty i marchwi ,cebulki
  marchewka do pochrupania (30g) z oliwą (80g)
  Kakao (mleko)  (200ml)
    woda niegazowana kompot ze śliwek  i jabłek (200ml)
3 13.11.2023 Chleb z ziarnami i chleb mieszany (60g) Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) Łazanki z kiszonej kapusty z  mięsem  i
  PONIE- (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) (seler, mleko), wędliną  (200g)(mięso -szynka wieprzowa,wędlina
  DZIAŁEK (mleko) sałata, wędlina drobiowa  (20g) z kurczaka)   (pszenica,jaja)  
  jajko 1/2 szt (3g) papryka (15g)
   szczypior (3g) ogórek zielony (15g) Tosty z serem żółtym , pomidorem jabłko 1/2 szt
  ananasem i bazylią (60g)  (pszenica,mleko)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g)  
  (jęczmień,żyto,mleko) kompot wieloowocowy (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana (jabłko,agrest,śliwka, porzeczka czerwona,wiśnia )
4 14.11.2023 Płatki jęczmienne na mleku (200ml) Żurek z grzankami i jajkiem (250g) Ziemniaki z koperkiem (100g)
  WTOREK (jęczmień,mleko)  (seler, mleko,pszenica) nuggetsy z fileta z kurczaka (80g)
    chleb orkiszowy i mieszany (80g)(pszenica, (wyrób własny) (jaja,)
    żyto) z masłem (5g) (mleko) Talerz warzywno- owocowy :
  pastą z sera białego i prażonego kalarepa (15g),marchew (15g), gruszka (25g) Surówka  colesław (biała kapusta,marchew,
  słonecznika (25g) (mleko), pomidor(15g)  borówki (15g) cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko )
 
  Herbata z suszonych owoców (200ml)
  (żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) woda niegazowana Kompot z gruszki i wiśni (200ml)
5 15.11.2023 Bułeczka z ziarnami  (80g) (pszenica,żyto, Zupa  brukselkowa z ziemniakami (250g) Makaron z pełnego ziarna (pszenica)
  ŚRODA owies) z masłem (8g) (mleko)  (seler,mleko) ) z białym serem (mleko) (200g)
    paróweczka z szynki  z ketchupem (2 szt)  i polewą jagodową ( mleko) (50g)
    słupki ogórka zielonego i papryki  (20g) sok jednodniowy – RÓŻOWA PANTERA (150ml)
    (jabłko,gruszka,czerwona kapusta) marchewka do pochrupania (30g)
  Kawa zbożowa z mlekiem (200g) podpłomyki 1 szt  (pszenica)
  (jęczmień,żyto,mleko) kompot z jabłka i śliwki (200ml)
      woda niegazowana
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz Katarzyna Banda
                    st. intendent  Bożena Gorący

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  JADŁOSPIS   PRZEDSZKOLNY
od 16.11.2023  do  22.11.2023
DATA ŚNIADANIE I ŚNIADANIE  II   (zupa + deser) OBIAD
6 16.11.2023 Płatki jęczmienne na mleku (200ml) Zupa ogórkowa  z ziemniakami (250g) Kasza bulgur (100g) (pszenica)
  CZWAR-  (jęczmień,mleko) (seler, mleko) klopsiki wieprzowo- drobiowe (60g)
  TEK Chleb żytni  i chleb mieszany (35g) (łopatka i indyk)  w sosie pomidorowym  (50g)
     (żyto,pszenica) z masłem (5g) (mleko) (jaja,pszenica,mleko)
    serem żółtym (20g) (mleko) gruszka 1/2szt
    szczypiorek (3g), papryka (15g) surówka z ogórka kiszonego,marchewki ,koperku
       z oliwą  (80g)
    Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana kompot z jabłka i malin  (200ml)
7 17.11.2023 Bułeczka grahamka (40g) (pszenica) Kapuśniak ze słodkiej  kapusty z Ryż biały na sypko (100g) ,
  PIĄTEK  z masłem (8g) (mleko) ziemniakami  i koperkiem (250g) Paluszki rybne (z miruny)  (80g) (ryba,jaja,
     serek biały z truskawkami (80g) (mleko) (seler,pszenica) pszenica) (wyrób własny)
   
    Pestki  dyni do pochrupania (4g) Kisiel z jabłek i malin (200ml) Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą (80g)
    (wyrób własny) (mleko,pszenica)
    Kakao (mleko)  (200ml)
  woda niegazowana kompot z gruszki i czarnej porzeczki (200ml)
8 20.11.2023 Płatki jaglane na mleku (200ml) (mleko) Zupa brokułowo-kalafiorowa z zacierkami Ziemniaki  puree (100g) (mleko)
  PONIE- Chleb razowy i chleb mieszany (35g) (250g) (seler,pszenica, mleko), leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i
  DZIAŁEK (żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) pomidorem  (150g)
   sałata ,krakowska pieczona (20g) Deserek z nasian chia  z musem
  szczypiorek(3g),pomidor (15g) brzoskwiniowym (150g) ( mleko ) jabłko1/2sz
  (wyrób własny)
  kompot z jabłka,truskawki i gruszki (200ml)
    Herbatka malinowa  (200ml) woda niegazowana
9 21.11.2023 Chleb z ziarnami i bułka weka  (60g) Zupa grochowa z ziemniakami i Makaron z pełnego ziarna (pszenica)
  WTOREK (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) majerankiem (250g) (seler) ze szpinakiem i białym serem ( mleko)
    (mleko) sałata (3g), jajko 1/2 szt (jaja) (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g)
    ser żółty (mleko)(15g),kabanosy drobiowe Biszkopty bez cukru  (2 szt)  (pszenica,
    (15g) kolorowa papryka(15g) jaja,mleko) marchewka do pochrupania (30g)
    mandarynka 1szt
    Kawa zbożowa z mlekiem (200g)
    (jęczmień,żyto,mleko) kompot z jabłek  i  truskawek (200ml)
    (dzieci samodzielnie komponują kanapki) woda niegazowana
10 22.11.2023 Płatki gryczane na mleku (200ml)(mleko) Zupa warzywna z ziemniakami,groszkiem, Kasza jęczmienna  (100g)  (jęczmień)
  ŚRODA Chleb orkiszowy i bułka weka  (35g)  fasolką szparagową i kapustą  (250g) bitki z fileta indyka z warzywami (marchew,por,
    (pszenica,żyto) z masłem (5g) (mleko) (seler,mleko) seler,pietruszka ,cebula) w sosie  śmietanowym
   pastą z soczewicy z warzywami (25g)  (50g/50g)  (pszenica, mleko)
  ( seler) ,szczypiorek (3g) ogórek kiszony sok jednodniowy – ROKITEK   (150ml)
   (15g) (jabłko,pomarańcza,rokitnik,kurkuma) Surówka z buraka i jabłka z oliwą i ziarnem
  podpłomyki 1 szt  (pszenica) słonecznika (80g)
  Herbata z cytryną (200ml) woda niegazowana napój z suszonych malin i mięty (200ml)
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności  tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach.
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2  RMZ).
 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie.
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych.
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody.
Sporządził : kucharz Katarzyna Banda
                    st. intendent  Bożena Gorący
Nakrętki
Mali wspaniali

BIP

Logo BIP

Kontakt

Przedszkole Nr 91 „Nasz Domek”
ul. Zaporoska 52A
53-416 Wrocław
71 798 68 21

Do góry

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Wyłącz