Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 14.10.2024 do 18.10.2024 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 14.10.2024 | Płatki jaglane na mleku (200ml) (mleko) | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Kasza bulgur (100g) (pszenica) |
PONIE- | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g) | (250g) (seler) | filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g) | |
DZIAŁEK | (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g) | (pszenica,seler) | ||
(mleko) sałatą, serem żółtym (20g) | Budyń waniliowy z musem | |||
szczypiorkiem (3g),pomidorem (15g) | malinowym (150g) ( mleko ) | surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pora | ||
marchewka do pochrupania (20g) | (wyrób własny) | i marchewki z oliwą (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | kompot ze malin i jabłek (200ml) | |||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | |||
2 | 15.10.2024 | Chleb kukurydziany i chleb żytni (60g) | Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem | Risotto jarskie z warzywami (200g) |
WTOREK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | i ziemniakami (250g) (seler,mleko) | (pieczarka,papryka,fasolka czerwona,cebulka, | |
sałata,wędlina drobiowa (20g) | brokuł) z sosem śmietanowo-czosnkowym (50g) | |||
szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) | Tosty z serem żółtym, pomidorem i bazylią | (mleko) | ||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | (60/30g/20g) (pszenica,mleko) | gruszka 1/2szt | ||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | lemoniada z cytryną i miodem (200ml) | kompot wieloowocowy (200ml) | ||
(jęczmień,żyto,mleko) | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | |||
3 | 16.10.2024 | Kasza manna na mleku (200ml)(mleko,pszenica) | Zupa wiejska z makaronem z pełnego | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
ŚRODA | Chleb żytni i chleb mieszany (35g) | ziarna (250g) | Kotlet schabowy (80g) (jaja,pszenica) | |
(pszenica,żyto) z masłem (5g) | (seler,śmietana z mleka,pszenica) | |||
(mleko) pastą z tuńczyka (25g),(ryba, | surówka z ogórka kiszonego,kukurydzy , | |||
mleko) szczypiorek (3g), pomidor (15g) | sok jednodniowy -Buraczana słodych (150ml) | marchewki, koperku z oliwą (80g) | ||
(jabłko,cytryna,burak) | ||||
Ciasteczka owsiane 2 szt (owies,jaja, mleko) | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | |||
Herbata z cytryną (200ml) | ||||
4 | 17.10.2024 | Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) | Żurek z ziemniakami i jajkiem (250g) | Makaron z pełnego ziarna (100g) (pszenica) |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g)(mleko) | (seler, mleko) | pulpeciki drobiowe (mięso z indyka) (60g) | |
TEK | humus z suszonymi pomidorami (25g) | z sosem pomidorowym (50g) (pszenica,mleko) | ||
(sezam) ,szczypiorek (3g) ogórek kiszony | Ciasto ze śliwkami (wypiek własny) | |||
(15g) | (jaja, pszenica ,mleko) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
jabłko 1/2 szt | mleko z cynamonem (200ml) (mleko) | (80g) | ||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | ||||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i malin (200ml) | ||
5 | 18.10.2024 | Płatki owsiane na mleku (200ml)(owies,mleko) | Zupa pomidorowa z ryżem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | (seler,mleko) | Ryba po grecku (80g/80g) | |
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) (mleko) | (ryba,jaja.pszenica,seler) | |||
pastą serowo-jajeczną (20g) (mleko,jaja) | ||||
z pieczonym burakiem (10g) i rukolą | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||
banan 1 szt | ||||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | |||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | woda niegazowana | |||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | ||||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 21.10.2024 do 25.10.2024 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 21.10.2024 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (250g) | Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym |
PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler, mleko) | (makaronem z pełnego ziarna,wieprzowina) | |
DZIAŁEK | jajkiem (20g) (jaja), szczypiorek (3g) , | (100g/50g/50g) posypane parmezanem (15g) | ||
pomidor (15g) | „Lody” serowe (80g) (mleko) | (pszenica,mleko) | ||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | z musem truskawkowym i wafelkiem | jabłko 1/2 szt | ||
(pszenica) (wyrób własny) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot z gruszki i wiśni (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
7 | 22.10.2024 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Krupnik zabielany z kaszą pęczak , | Makaron z pełnego ziarna ( pszenica) |
WTOREK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | ziemniakami i natką pietruszki (250g) | ze szpinakiem i białym serem ( mleko) | |
sałata (3g), jajko 1/2 szt (jaja) | (seler,mleko,jęczmień) | (200g) i polewą jogurtową ( mleko) (50g) | ||
ser żółty (mleko)(15g),kabanosy drobiowe | ||||
(15g) kolorowa papryka(15g) | Kisiel z czarnej porzeczki i jabłek (200ml) | jabłko 1/2szt | ||
(wyrób własny) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | Kompot z suszonych owoców i mięty (200ml) | |||
(dzieci samodzielnie komponują kanapki) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina,mięta) | ||
8 | 23.10.2024 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml) | Zupa pieczarkowa z makaronem z pełnego | Ziemniaki puree (100g) (mleko) |
ŚRODA | (mleko) Chleb ziarnisty i chleb mieszany | ziarna (250g) (seler,mleko,pszenica) | kotlet mielony wieprzowo-drobiowy (80g) | |
(35g) (żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | (mięso łopatka i indyk) (jaja,pszenica) | |||
(mleko) pastą z sera białego i truskawki (25g) (mleko)
jabłuszka suszone do chrupania 1/2op |
sok jednodniowy – Dyniogłowy (150ml) | |||
(jabłko,dynia,cytryna,marchew) | sałata lodowa,ogórek zielony,szczypiorek, | |||
Ciasteczka owsiane 2 szt (owies,jaja, mleko) | ziarno słonecznika i kperek z jogurtem (80g) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | (mleko) | |||
woda niegazowana | Kompot z malin i jabłek (200ml) | |||
9 | 24.10.2024 | Chleb z ziarnami i chleb mieszany (35g) | Zupa ogórkowa z ziemniakami (250g) | Ryż brązowy (100g) |
CZWAR- | (pszenica,żyto,owies) z masłem (5g)(mleko) | (seler,mleko) | leczo z pieczarkami,cukinią,papryką,wędliną i | |
TEK | pastą mięsną z warzywami (20g), (seler) , | pomidorem (150g) | ||
(wyrób własny) | Ciasto marchewkowe (wypiek własny) | |||
szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) | (jaja, pszenica) | jabłko1/2szt | ||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | ||||
Mleko do picia (200ml) (mleko) | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | |||
Kakao (mleko) (200ml) | woda niegazowana | |||
10 | 25.10.2024 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml) | Zupa warzywna z kaszą jaglaną,groszkiem, | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | (jęczmień,mleko) | fasolką szparagową i kalafiorem (250g) | Paluszki rybne (z miruny) (80g) (ryba,jaja, | |
Chleb razowy i chleb mieszany (35g) | (seler, mleko) | pszenica) (wyrób własny) | ||
(żyto,pszenica) z masłem (5g)(mleko) | ||||
pastą z sera białego i rzodkiewki (25g) | Koktajl truskawkowy (200ml) | surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, | ||
szczypiorek (3g) (mleko) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | i papryki z oliwą (80g) | ||
orzechy włoskie (5g) (orzechy) | ||||
Herbata z cytryną (200ml) | woda niegazowana | kompot ze śliwek i jabłek (200ml) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |