Jak układamy jadłospis?
Układając jadłospis korzystamy z m. in.: Jadłospisy dla przedszkoli. Nowe propozycje żywieniowe, redakcja Leszek Jurek, wydawnictwo Lexdruk, Rybnik 2011.
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.
Tekst rozporządzenia: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1
Menu przedszkolaka
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 26.03.2024 do 02.04.2024 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
1 | 26.03.2024 | Bułeczka z ziarnami (80g) (pszenica,żyto, | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Risotto jarskie z warzywami (200g) |
WTOREK | owies) z masłem (8g) (mleko) | (250g) (seler) | (pieczarka,papryka,fasolka czerwona,cebulka, | |
paróweczka z szynki z ketchupem (2 szt) | kukurydza,brokuł) | |||
słupki ogórka zielonego i papryki (20g) | Budyń waniliowy z musem | |||
z owoców leśnych (150g) ( mleko ) | gruszka 1/2szt | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | (wyrób własny) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | kompot z jabłka i śliwki (200ml) | |||
woda niegazowana | ||||
2 | 27.03.2024 | Płatki jęczmienne na mleku (200ml) | Żurek z jajkiem i grzankami (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
ŚRODA | (jęczmień,mleko) | (seler, mleko, pszenica) | Ryba w jarzynach (seler,pietruszka,marchew,por) | |
Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | (80/80) (ryba-miruna,jaja.pszenica,seler) | |||
(żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | Muffinki 1 szt – wyrób własny | |||
sałata,wędlina drobiowa (20g) | (pszenica,jaja,mleko) | jabłko 1/2 szt | ||
szczypiorek (3g),kolorowa papryka (15g) | mleko do picia (200ml) (mleko) | |||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
3 | 28.02.2024 | Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) | Zupa ogórkowa z makaronem (250g) | Ziemniaki puree (100g) (mleko) |
CZWAR- | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | (seler,mleko,pszenica) | kotlet mielony wieprzowo-drobiowy (80g) | |
TEK | humus z suszonymi pomidorami (sezam) | (mięso łopatka i indyk) (jaja,pszenica) | ||
(25g),szczypiorek (3g) ogórek | sok jednodniowy -Marchewkowe Pole(150ml) | |||
kiszony (15g) | (jabłko,marchew,pietruszka,cytryna) | surówka z buraka i jabłka z pestkami słonecznika | ||
Biszkopty bez cukru (2 szt) (pszenica, | z oliwą (80g) | |||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | jaja,mleko) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | kompot z jabłka i czarnej porzeczki (200ml) | ||
4 | 29.02.2024 | Kasza manna na mleku (200ml) (pszenica, | Zupa pomidorowa z ryżem (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | mleko) Chleb ziarnisty i chleb mieszany | (seler,mleko) | Jajko sadzone 1 szt (jaja) | |
(35g)(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | ||||
(mleko) pastą z sera białego i wiśni | Koktajl truskawkowy (200ml) | |||
(25g) (mleko) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | Fasolka szparagowa z bułką tartą (80g) | ||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | (pszenica,masło) | |||
Herbata miętowa z cytryną (200ml) | woda niegazowana | lemoniada z miodem i cytryną (200ml) | ||
5 | 02.04.2024 | Chleb razowy i chleb mieszany (60g) | Zupa warzywna z ziemniakami,groszkiem | Makaron z pełnego ziarna (mąka pszenna) |
WTOREK | (żyto,pszenica) z masłem (8g) (mleko) | zielonym,kalafiorem i brukselką (250g) | z białym serem (twaróg z mleka) | |
pastą z makreli w pomidorach (25g) | (seler, mleko) | (200g) i polewą truskawkową ( mleko) (50g) | ||
(ryba)szczypiorek (3g) ogórek kiszony(15g) | ||||
Pestki słonecznika do pochrupania (4g) | Kisiel z wiśni i jabłek (200ml) | marchewka do pochrupania (30g) | ||
(wyrób własny) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | chrupki kukurydziane (10g) | kompot wieloowocowy (200ml) | ||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (jabłko,gruszka,wiśnia) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący | ||||
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY | ||||
od 03.04.2024 do 09.04.2024 | ||||
DATA | ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II (zupa + deser) | OBIAD | |
6 | 03.04.2024 | Kasza kukurydziana na mleku (200ml)(mleko) | Barszcz czerwony z ziemniakami (250g) | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
ŚRODA | Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | (seler,mleko) | Kotlet schabowy (80g) (jaja,pszenica) | |
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) | ||||
sałata,ser żółty(20g) szczypiorek (3g) | surówka z ogórka kiszonego,kukurydzy , | |||
papryka (15g) | sok jednodniowy -Różowa Pantera (150ml) | marchewki, koperku z oliwą (80g) | ||
(jabłko,gruszka,czerwona kapusta) | ||||
Ciasteczka owsiane 2 szt (owies,jaja, mleko) | kompot wieloowocowy (200ml) | |||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | (jabłko,czarna porzeczka, truskawka) | |||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | |||
7 | 04.04.2024 | Chleb żytni i chleb mieszany (60g) | Kapuśniak ze słodkiej kapusty z koperkiem | Naleśniki owsiano-pszenne z serem białym, |
CZWAR- | (pszenica,żyto,owies) z masłem (8g) | i ziemniakami (250g) (seler,mleko) | żurawiną i polewą truskawkową (200g/50g) | |
TEK | (mleko) rukolą (3g), jajkiem (25g) (jaja) | (jaja,pszenica,mleko) | ||
pomidor (15g) szczypiorek (3g) | ||||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | Talerz warzywno- owocowy : | kalarepka do pochrupania (30g) | ||
kalarepa (15g),marchew (15g), banan (25g) | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kiwi (15g),gruszka (25g) | kompot z malin i jabłek (200ml) | ||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | |||
8 | 05.04.2024 | Płatki jaglane na mleku (200ml) (mleko) | Zupa kalafiorowo-brokułowa z zacierkami | Ziemniaki z koperkiem (100g) , |
PIĄTEK | Chleb ziarnisty i chleb mieszany (35g) | (250g) (seler,pszenica, mleko), | Filet z miruny pieczony w piecu (80g) (ryba, | |
(żyto,pszenica,owies) z masłem (5g) | pszenica,jaja) | |||
(mleko) pastą z soczewicy z warzywami | ||||
(25g)( seler,pietruszka marchew,por) | Koktajl jagodowy (200ml) | Surówka z kiszonej kapusty i marchwi z oliwą | ||
szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g) | (maślanka-mleko ) (wyrób własny) | (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | woda niegazowana | kompot z wiśni i jabłek (200ml) | ||
9 | 08.04.2024 | Chleb orkiszowy i chleb mieszany (60g) | Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem | Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym |
PONIE- | (żyto,pszenica) z masłem (8g)(mleko) | (250g) (seler, jaja,mleko) | (makaronem z pełnego ziarna,wieprzowina) | |
DZIAŁEK | (mleko) pastą z tuńczyka (25g),(ryba, | (100g/50g/50g) posypane parmezanem (15g) | ||
mleko)szczypiorek (3g),ogórek kiszony(15g) | (pszenica,mleko) | |||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | podpłomyki 1 szt (pszenica) | ogórek kiszony 1/2 szt | ||
banan 1/2 szt | ||||
Kawa zbożowa z mlekiem (200g) | kompot z suszonych owoców (200ml) | |||
(jęczmień,żyto,mleko) | woda niegazowana | (żurawina,dzika róża,jabłko,hibiskus,malina) | ||
10 | 09.04.2024 | Płatki owsiane na mleku (200ml)(owies,mleko) | Zupa wiejska z makaronem z pełnego | Ziemniaki puree (100g) (mleko) |
WTOREK | Chleb z ziarnami i bułka weka (35g) | ziarna (250g) | pulpeciki drobiowe (mięso z indyka) (60g) | |
(pszenica,owies,żyto) z masłem (5g) (mleko) | (seler,śmietana z mleka,pszenica) | z sosem koperkowym (50g) (pszenica,mleko) | ||
pastą serowo-jajeczną (20g) (mleko,jaja) | ||||
z pieczonym burakiem (10g) i rukolą | Budyń waniliowy z musem | Surówka colesław (biała kapusta,marchew, | ||
malinowym (150g) ( mleko ) | cebulka,koper ) z jogurtem (80g) (mleko ) | |||
Pestki dyni do pochrupania (4g) | (wyrób własny) | (80g) | ||
Herbata z suszonych owoców (200ml) | ||||
(żurawina,dzika róża,jabłko, hibiskus) | woda niegazowana | kompot z jabłka i śliwki (200ml) | ||
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności | ||||
tłustym drukiem zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. | ||||
Alergeny mogące pojawić się w produktach w sposób niezamierzony przedstawiono w załączniku do jadłospisu. | ||||
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r sprawie wymagań, | ||||
jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty (§ 2 RMZ). | ||||
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r dostępne jest na naszej stronie internetowej oraz przy jadłospisie. | ||||
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn losowych lub technologicznych. | ||||
W przedszkolu używane są również produkty gotowe np..wędliny,przetwory rybne,ketchup itp.które mogą zawierać śladowe ilości gorczycy | ||||
i soi . Dzieci mają swobodny dostęp do wody. | ||||
Sporządził : kucharz – Katarzyna Banda | ||||
st. Intendent – Bożena Gorący |